reklama

Yassinovi je 30 let a nyní pracuje jako halal řezník na předměstí hlavního města Albánie Tirany. Kvůli ochraně a strachu z následků odmítl uvést své skutečné jméno. Otec tří dětí byl zraněn v severosyrském městě Aleppo v roce 2014. Agentuře AFP řekl, že odešel „aby pomohl syrskému lidu" a doufá, že Bůh rozpozná jeho oběť, i kdyby nezemřel jako mučedník.

Absolvent politologie Albert Berisha (29) říká, že udělal „emocionální rozhodnutí" a odjel na Střední východ „poté, co viděl v televizi a na sociálních médiích, co se děje v Sýrii." Neunikl však pozornosti úřadů, minulý měsíc byl odsouzen na tři a půl roku za mřížemi.

Bojovníci se vrací do Evropy

Úřady uvádí, že v Sýrii se k džihádistům přidalo asi 300 Kosovanů a až 120 Albánců. V přepočtu na hlavu patří oba státy k těm, jejichž obyvatelé odchází k IS nejvíce. Podle vládních odhadů se už zhruba 30 bojovníků vrátilo do Albánie a 120 do Kosova.

Albánský analytik Ermir Gjinishi varoval, že „pokud nebudeme tyto lidi integrovat zpět do společnosti, pokud budeme opomíjet, že se bývalí bojovníci vracející se do země, mohlo by to vyprovokovat extrémní akci."

Propaganda IS loni vydala video s názvem „Čest je v džihádu: zpráva pro lidi z Balkánu", ve kterém je region popisován jako „Nová fronta" pro džihád v Evropě. „Černé dny k vám přichází", varoval kosovský bojovník vlády Kosova, Albánie a Makedonie. „Budete terorizováni," dodal.

Muslimové v Kosovu a Albánii byiy v minulosti liberální, ale na ulicích Prištiny, je dnes možné vidět ženy zahalené závoji a vousaté muže s kalhotami střiženými u kotníků, což značí latentní radikalizaci, píše server Breitbart.

Kvůli ekonomické situaci je práce náborářů snadnější

Ilir Kulla, bývalý šéf albánského Státního výboru pro kulty, řekl, že rádoby džihádističtí náboráři zjišťují, že jejich úkol je kvůli špatné ekonomické situaci, nízké úrovni vzdělávání a vymývání mozků přes internet jednodušší. Podle údajů Světové banky je průměrná mzda v Kosovu žalostných 330 dolarů, tedy asi 7700 korun, mírně vyšší je pak v Albánii, kde činí 370 dolarů, tedy asi 8700 korun.

I když peníze nejsou hlavní hnací silou pro odjezd do Sýrie, podle albánské policie si bojovník v jednotce IS vydělá vice než dvojnásobek, jako velitel pak dostane až 2 tisíce dolarů, tedy asi 47 tisíc korun. Visar Duriqi, expert na náboženství z Kosova, dodal: „Kosovo bylo ekonomicky zdevastované ve válce a jeho ekonomické oživení je stále pomalé, což vytváří řadu sociálních problémů."

První navrátilci a náboráři stanuli před soudem

Úřady se proti tomu pokouší bojovat a hlásí některé úspěchy. „Žádný obyvatel Kosova se k teroristické skupině v posledních šesti měsících nepřidal," uvedl prezident Hashim Thaci, který AFP v únoru řekl, že mu IS vyhrožoval. Albánská náměstkyně ministra vnitra Elona Gjebreaová dodala, že „žádný Albánec neopustil zemi"a neodjel do Sýrie od roku 2014.

Úřady obou zemí zakročují při návratu džihádistů i proti těm, kteří je naverbovali, roste počet zatčení a procesů s těmito lidmi. V úterý Albánie uvěznila devět mužů až na 18 let kvůli financování a rekrutování bojovníků - v prvním takovém procesu. Jeden z obžalovaných po vynesení rozsudku křičel „Alláhu Akbar. Zrádci. Náš čas přijde. Budete potrestáni."

Existují celé organizované sítě verbířů IS

Premiér Albánie Edi Rama, zavedl náboženskou výchovu ve školách, která má bojovat proti nevědomosti a těm, které nazval „demagogy, šarlatány a manipulátory." Jeden z těchto lidí, Almir Daci, provozoval celou síť náborářů, která je odpovědná za posílání 70 lidí - včetně žen a dětí - do Sýrie. Jeho příbuzní obdrželi zprávy ze Sýrie, podle které muž minulý měsíc zemřel, zpráva se však nedá ověřit.

Hurma Alinji, 59, soused rodiny Daciových, obviňuje náboráře z odpovědnosti za smrt jeho syna, který zemřel v Sýrii v roce 2014 ve věku 28 let. „Viním Daciho. On je jediný odpovědný. Nutil mého syna Ervise, aby odešel," řekl.

Ervis pracoval v Řecku, jeho rodina si všimla radikální změny v jeho chování poté, co začal navštěvovat Daciho mešitu. Pak najednou „odmítal jíst maso" koupené ve vesnici a „ustřihl si konce svých nových kalhot". Jednoho večera v únoru 2013 řekl, že jeho „bratři potřebují pomoc." A pak odešel zemřít do Sýrie, stejně jako asi dalších 70 Albánců a občanů Kosova.