Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dobytí celého Mosulu se blíží tvrdí irácká armáda. Civilisté dostali varování

Islámský stát (ISIS)
Islámský stát (ISIS)
Foto: Wikimedia Commons

Bagdád - Irácké vládní jednotky mají pod kontrolou přes 90 procent západního Mosulu a brzy dobudou celé město zpět z rukou Islámského státu (IS). V oblasti bojů žije 250 tisíc civilistů.

Irácký armádní mluvčí Jahjá Rasúl dnes v Bagdádu na tiskové konferenci uvedl, že příslušníci IS v Mosulu ovládají už jen asi deset procent oblastí na západním břehu řeky Tigris. Východní část města je v rukou vládních jednotek od letošního ledna.

Podle Rasúla kontrolují džihádisté z IS jen nepatrnou část čtvrtí ve Starém městě, kde se v posledních týdnech i kvůli husté zástavbě sváděly tuhé boje. Před dnešní tiskovou konferencí shazovala letadla koalice na město letáky, v nichž informovala civilisty o svém blížícím se vítězství.

V letácích bylo i varování, aby se civilisté nepřemisťovali ve vozech, jinak by mohli být považováni omylem za džihádisty. Ti používají auta naložená výbušninami k sebevražedným atentátům. "Letadla budou útočit na každý vůz, který se pohne v ulicích čtvrtí Starého města od večera 15. května až do osvobození," píše se v letácích podle agentury Reuters.

Podle vojenských velitelů, na něž se odkazuje agentura Reuters, se irácká vláda snaží vyhlásit vítězství do muslimského postního měsíce ramadánu, který letos začíná 27. května.

Mosul ovládli džihádisté z IS v červnu 2014, kdy z tamní velké mešity vůdce IS abú Bakr Bagdádí vyhlásil chalífát.

Témata:  Irák Islámský stát

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 13:40

Mrazivé počasí se v Česku zdrží: Zimní kabáty neodkládejte, přituhne

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve čtvrtek vydal dvě výstrahy před projevy zimního počasí, které jsou očekávány v následujících hodinách a dnech. Na většině území má v noci opět mrznout, na horách pak bude vydatně sněžit.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy