Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ohrozil Trump spolupráci s partnery? Vyzrazení tajné informace může způsobit velké problémy

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: ABC News

Washington - Agentura AP s odvoláním na nejmenované evropské bezpečnostní experty varuje, že vyzrazení tajné informace Rusku, kterého se podle amerických médií dopustil prezident Donald Trump, může podkopat důvěru mezi zpravodajskými službami Západu, které takové informace vzájemně sdílejí. Vyzrazená informace se měla údajně týkat radikální teroristické skupiny Islámský stát.

Spojenci USA by podle expertů mohli kvůli tomuto incidentu výměnu informací zastavit. Pokud se potvrdí, že prezident USA ruským diplomatům předal tajnou informaci získanou od spojenecké zpravodajské služby, může to navíc ohrozit bezpečnost původního zdroje, napsala agentura.

„Nezastavilo by to asi úplně výměnu životně důležitých informací s Američany, ale mělo by to dopad na vybudovanou vzájemnou důvěru, zejména v případě, kdyby došlo k odhalení specifických metod shromažďování informací," cituje agentura anonymní zdroj.

Trump má jako prezident podle médií plné právo kdykoli odtajnit jakékoli informace a komukoli je předat. Bezpečnostní analytici však vidí problém v tom, že tajnou informaci získanou od zahraničního partnera nejspíš prezident předal Rusům bez vědomí původního zdroje, což je v příkrém rozporu s obvyklou praxí. Tím prý mohl ohrozit bezpečnost agentů, kteří cenné informace v terénu získávají, a odhalit metody jejich práce.

Původní zdroj informace, která souvisí s teroristickými plány Islámského státu, zůstává zahalen tajemstvím. Austrálie, Nový Zéland a Japonsko vydaly prohlášení, podle něhož budou ve spolupráci s tajnými službami USA pokračovat. Odvolávají se přitom na stanovisko Bílého domu, který vyzrazení informací Rusům popřel.

Ministr zahraničí Rex Tillerson a bezpečnostní poradce vlády Herbert McMaster veřejnost ujistili, že při rozhovoru prezidenta s ruskými diplomaty nebyla řeč „o zdrojích, metodách ani vojenských operacích". V pečlivě formulovaném dementi ale podle televize CNN Bílý dům popřel fakta, která zprávy o údajném Trumpově prohřešku neobsahovaly.

Trump na twitteru zaútočil na osoby ve zpravodajských službách, jejichž vinou informace o skandálu pronikla do médií. „Od nástupu do úřadu jsem žádal ředitele (FBI Jamese) Comeyho a ostatní, aby našli osoby ze zpravodajské komunity, které informace vyzrazují," zlobil se.

Témata:  Donald Trump USA Rusko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:33

Julia Navalná je na seznamu 100 nejvlivnějších lidí světa časopisu Time

Julia Navalná, vdova po zesnulém ruském opozičním vůdci Alexeji Navalném, hovořila pro časopis Time o svém rozhodnutí vstoupit do politiky poté, co se objevila na obálce jeho posledního čísla, které je věnováno stovce nejvlivnějších lidí světa.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy