Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump prý žádal odvolaného šéfa FBI o zastavení šetření jeho exporadce Flynna

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: ABC News

Washington - Americký prezident Donald Trump chtěl po odvolaném šéfovi FBI Jamesovi Comeymu, aby zastavil vyšetřování bývalého Trumpova poradce Michaela Flynna, který odstoupil kvůli vazbám na Rusko. Podle listu The New York Times (NYT) to vyplývá ze záznamu, který si Comey pořídil po únorové schůzce s Trumpem. Bílý dům obvinění popřel.

NYT tvrdí, že Comeyho záznam zachycuje jeho rozhovor s Trumpem v Oválné pracovně z 15. února, tedy den po Flynnově rezignaci. Záznam prý nepodléhá utajení a jeden z Comeyho spolupracovníků přečetl jeho část reportérovi deníku.

"Prezident nikdy nežádal pana Comeyho ani nikoho jiného o ukončení jakékoliv vyšetřování, včetně jakéhokoliv vyšetřování zahrnujícího generála Flynna... Toto není pravdivé nebo přesné vylíčení rozhovoru mezi prezidentem a panem Comeym," zareagoval v prohlášení Bílý dům.

Trump Comeyho nečekaně odvolal minulý týden v úterý. Média se shodují, že za tímto náhlým krokem byl Trumpův odpor k vyšetřování údajné ruské pomoci jeho kampani. Agentura AP a list The Washington Post napsaly, že Comey minulý týden požádal o nové peníze na další vyšetřování této kauzy, což mohlo Trumpa k jeho odvolání přimět.

Prezident nicméně tvrdí, že Comeyho chtěl pro ztrátu důvěry odvolat již delší dobu. Naznačil také, že možná disponuje vlastními nahrávkami jejich vzájemných rozhovorů. Vyšetřování údajného ruského vměšování Trump označil za zbytečnou "šarádu" za peníze daňových poplatníků a "podvod" živený mstou demokratů za prohru ve volbách. Moskva jakýkoli pokus o ovlivnění amerických voleb popírá.

Flynn do roku 2014 vedl vojenskou rozvědku DIA, loni pak Trumpovi pomáhal s prezidentskou kampaní. Po Trumpově lednovém nástupu do Bílého domu sloužil prezidentovi jako hlavní bezpečnostní poradce. Po 24 dnech v úřadu ale 14. února odstoupil kvůli svým nejasným vazbám na Rusko. Flynn totiž viceprezidentovi Miku Penceovi nejdříve řekl, že před prezidentskou inaugurací nehovořil s ruským velvyslancem Sergejem Kisljakem o amerických sankcích proti Rusku. Později připustil, že s Kisljakem jednal a že to Penceovi neřekl nedopatřením.

Flynnovy styky s Rusi prověřuje FBI, pozadím vazeb Trumpova volebního štábu na Rusko se zabývá několik výborů Senátu i Sněmovny reprezentantů. Výbor amerického Senátu vyšetřující údajné ruské zásahy do loňské předvolební kampaně uvedl, že s ním Flynn odmítl dobrovolně spolupracovat.

Témata:  Donald Trump USA FBI Federální úřad pro vyšetřování (Federal Bureau of Investigation)

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 13:40

Mrazivé počasí se v Česku zdrží: Zimní kabáty neodkládejte, přituhne

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve čtvrtek vydal dvě výstrahy před projevy zimního počasí, které jsou očekávány v následujících hodinách a dnech. Na většině území má v noci opět mrznout, na horách pak bude vydatně sněžit.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy