Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Od nejhorší masové vraždy na školách v USA uplynulo 90 let, bomby tehdy zabily 45 lidí

Školy, ilustrační fotografie
Školy, ilustrační fotografie
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Washington - Událost v městečku Bath Township z 18. května 1927 je dodnes nejhorší masovou vraždou na školách v USA. Při sérii bombových atentátů v Bath School v americkém státě Michigan tehdy zahynulo 45 lidí z toho 38 dětí ve věku sedm až 12 let. Šest desítek osob bylo zraněno.

Pachatelem byl tehdy pětapadesátiletý farmář a pokladní školy Andrew Kehoe, který posledním z výbuchů spáchal sebevraždu. Motivem jeho činu byl údajně neúspěch v místních volbách.

Kehoe měl pověst problematického, konfliktního a agresivního člověka. V roce 1924 byl přesto zvolen pokladníkem školy. Svou manželku zavraždil poté, co se vrátila z nemocnice. Její tělo přepravil do jejich farmy, kterou poté vyhodil do povětří. Exploze byla tak silná, že z celého stavení zbyl jen komín.

Výbuch ve škole zaznamenaly protipožární alarmy kolem 08:45 ráno místního času. Školní areál se podle výpovědí svědků změnil ve válečnou zónu. Po půl hodině Kehoe najel mezi záchranáře automobilem naplněným výbušninou a své dílo zkázy tak dokonal.

Nejvíce školáků vůbec zahynulo při útoku v roce 2004 v Beslanu v Rusku. Na začátku září 2004 přepadlo na 30 pročečenských ozbrojenců školu v Beslanu v Severní Osetii a zadrželo 1120 lidí. Po zásahu ruských ozbrojených sil zahynulo 331 lidí z řad rukojmích (186 byly děti). Zabito bylo 31 teroristů a 12 příslušníků speciálních sil.

Témata:  střelba v USA historie školství

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy