Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Severní Korea jako úhlavní nepřítel? Američané ji ani neumí najít na mapě

Severní Korea
Severní Korea
Foto: Pixabay

Washington - Americký deník The New York Times o víkendu zveřejnil nelichotivou statistiku. Většina Američanů disponuje velmi slabými znalostmi zeměpisu a nedokáže určit, kde leží Severní Korea. Východoasijskou zemi někteří umisťovali až do Austrálie.

Podle výzkumu, který zveřejnil americký deník The New York Times, má většina Američanů nevalné znalosti zeměpisu. Průzkumu se účastnilo téměř 1 800 lidí a jejich úkolem bylo na mapě určit, kde leží Severní Korea. Z tohoto počtu ji správně nebo alespoň přibližně určilo pouhých 36 procent dotázaných.

Mezi nejbizarnějšími tipy, kam Američané umisťovali pomyslnou Koreu, byla také Austrálie, Indonésie, Thajsko či Nepál. Několik desítek dotázaných Severní Koreu umístilo na území Indie, Íránu,Turecka a Mongolska. Dva respondenti si myslí, že Severní Korea leží v Saúdské Arábii, čtyři by ji zařadili na ostrovní Srí Lanku.

Účastníkům průzkumu byla následně položena otázka, jakou politiku by Spojené státy měly vůči severokorejskému režimu zaujmout. Ti, kteří dokázali správně identifikovat polohu Koreje na mapě se domnívají, že nejlepším řešením krize mezi oběma zeměmi je diplomatického charakteru. Prosazují tak například zintenzivnění ekonomických sankcí nebo tlaku na Čínu, aby KLDR usměrnila. Naopak ti, kteří zemi nedokázali na mapě najít, preferují spíše vojenské řešení a vyslání pozemních jednotek.

Podobný průzkum už byl proveden v případě Ukrajiny. Ti, kteří ji nedokázali najít, podporovali vojenský zásah více než ti, kdo ji na mapu umístili správně. Hlavním faktorem, kdo polohu správně určí a kdo ne, je stupeň dosaženého vzdělání. Lépe si vedli také ti, kteří uvedli, že běžně navštěvují zahraniční země.

Témata:  USA Severní Korea Země 1

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 13:13

Zimní počasí v Česku: Od dopoledne sněží, ústav aktualizoval výstrahy

Do českých hor i nížin se vrátila zima, ve vyšších polohách už od dopoledne sněží. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v pátek upřesnil výstrahu před novou sněhovou pokrývkou a mrazem ve vegetačním období. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy