reklama

Organizace je přesvědčena, že za koalicí ČSSD, ANO a KDU-ČSL stojí kus dobře odvedené práce, a při pohledu zvenku se tak nejevila nutnost pro její konec.

Překvapivé rozhodnutí premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) o demisi kabinetu vnímá spíše jako politicko-taktický kalkul. Podotýká přitom, že Sobotka se šéfem ANO Andrejem Babišem, který má vážný střet zájmů, vládl přes tři roky.

Nadace popisuje i další vývoj krize, včetně sporu Sobotky s prezidentem Milošem Zemanem. "Denně dochází k novým obratům v tomto mocenskopolitickém zmatku," píše KAS. Připomíná také zveřejněné nahrávky Babiše a demonstrace.

Je ale otázkou, domnívá se německá nadace, jestli se názor protestujících přenese i do venkovských oblastí. KAS připomíná strategii Babiše i jeho hnutí ANO neprezentovat se jako tradiční politici, ale jako alternativa k nim. Zároveň se ministru financí podle nadace dařilo být spojován s vládními úspěchy. Kdyby v době před volbami nebyl členem vlády, mohl by se tento efekt "opozice ve vládě" ještě posílit.

"Jasné je, že Českou republiku v příštích měsících čeká ostrá a vyhrocená volební kampaň," tvrdí nadace blízká křesťanským demokratům (CDU) kancléřky Merkelové.