Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Obama se brání kritice: Rozhodnutí nebombardovat Sýrii vyžadovalo politickou odvahu

Barack Obama
Barack Obama
Foto: unmultimedia.org

Washington – Bývalý americký prezident Barack Obama hájí rozhodnutí své administrativy nebombardovat Sýrii a síly prezidenta Bašára Asada. Podle něj právě takové rozhodnutí vyžaduje velkou politickou odvahu.

Obama tento týden bránil své rozhodnutí nebombardovat Sýrii. Toto své rozhodnutí označil za akt, který „vyžaduje nejvíce politické odvahy.“ Právě vyslání vojsk do boje podle něj patřilo k těm "nejtěžším problémům, kterými se kdy zabýval“.

„Ve skutečnosti si myslím, že otázka, která vyžaduje největší politickou odvahu, byla rozhodnutí o tom nebombardovat Sýrii po použití chemických zbraní, ale spíše vyjednávat o odstranění chemických zbraní ze Sýrie,“ řekl Obama podle serveru Politico.

Obamova administrativa narýsovala takzvanou „červenou linii“ v souvislosti s tím, když syrský diktátor Bašár Asad a jeho režim použili chemické zbraně proti vlastním lidem v srpnu 2012. Další použití chemických zbraní by pak prý vyprovokovalo vojenskou reakci z USA. Obama ale takto dramaticky nikdy nezasáhl a dál vsázel na diplomacii.

Obama řekl, že jeho přístup při zpětném pohledu „byl nedokonalé řešení“, protože zatímco „99 procent uskladněných chemických zbraní bylo odstraněno, aniž bychom museli vypálit jedinou kulku,“ USA věděly, že některé zbraně zůstaly v držení syrského režimu.

„Důvod, proč to bylo tak těžké, je, že jako prezident zjistíte, že jste obvykle pochválen za vojenskou akci, a často kritizován za to, že jste ji nepodnikl,“ řekl Obama.

Prezident Donald Trump, Obamův nástupce, byl široce chválen za odpálení raket na základu syrské armády v odvetě za to, že Asadův režim opět použit chemické zbraně na svůj lid. Prezident ve svém prohlášení minulý měsíc nazval akce Asadova režimu za „ohavné činy, které byly důsledkem slabosti a nerozhodnosti minulé administrativy.“

Témata:  Barack Obama Sýrie chemické zbraně

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:14

Feri neuspěl s odvoláním, tříletý trest vězení za znásilnění platí

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy