Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Japonská princezna si vezme neurozeného ženicha, přijde proto o svůj titul

Vlajka Japonska
Vlajka Japonska
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Tokio - Japonská císařská rodina chystá svatbu, po níž ovšem přijde o jednoho člena. Princezna Mako se totiž provdá za neurozeného bývalého spolužáka z univerzity, který pracuje jako právní asistent. Mako je nejstarší vnučkou císaře Akihita (83).

Princezna Mako (25), která stejně jako její budoucí manžel studovala International Christian University (ICU) v Tokiu, má rovněž magisterský titul z Leicesterské univerzity a pracuje jako výzkumnice v muzeu.

Princezna se se svým nastávajícím Kei Komurem, kterému je rovněž 25 let, prý seznámila asi před pěti lety. O chystaném sňatku informovala v úterý večer japonská televize NHK a císařský palác tuto zprávu následně potvrdil. Snoubenci sami ale ještě svatbu oficiálně neoznámili, není známé ani datum sňatku.

Japonská vláda by měla v pátek schválit zákon, který umožní císaři Akihitovi abdikovat. Akihito loni v srpnu naznačil, že by se rád vzdal trůnu, protože se obává, že by mu jeho věk mohl bránit v plném vykonávání panovnických povinností. Současné japonské zákony abdikaci neumožňují. Na uvolněný trůn podle očekávání nastoupí císařův syn, princ Naruhito.

Další kontroverzní témata týkající se žen v císařské rodině se ale v nejbližší době řešit nebudou. Podle nynějšího zákona, který platí od roku 1947, je nástupnictví na japonský trůn zaručeno jen v mužské linii, ženy se dědičkami trůnu stát nemohou.

Pokud se ženy z císařské rodiny provdají za neurozenou osobu, musejí se podle téhož zákona vzdát šlechtického titulu, oficiálního členství v císařské rodině i příspěvku od státu a musejí se také odstěhovat z císařského paláce.

Japonsko má v současnosti pouze čtyři možné dědice trůnu. Jsou jimi Akihitovi dva synové, princ Naruhito a princ Fumihito (Akišino), Akihitův bratr, jemuž je rovněž přes 80 let, a desetiletý syn prince Fumihita, který se jmenuje Hisahito. Zmenšující se počet členů císařské rodiny vyvolává obavy, že nejmladší princ by také mohl být poslední.

Témata:  Japonsko Akihito svatba

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 16:38

Češi budou ve volbách do europarlamentu vybírat ze 30 uskupení

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy