Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

EU se nesmí věnovat jen brexitu, ale i budoucnosti. Debata se zvrhla, Farage nadával Junckerovi

Nigel Farage v Evropském parlamentu hovoří s Jean-Claude Junckerem.
Nigel Farage v Evropském parlamentu hovoří s Jean-Claude Junckerem.
Foto: European Union

Brusel - V Evropském parlamentu se dnes vedla další debata o budoucnosti unie, přítomni byli předseda Evropské rady Donald Tusk a šéf Evropské komse Jean-Claude Juncker. Mimo jiné zaznělo, aby se kvůli brexitu nezapomínalo na jiné a stejně podstatné věci.

Tusk dnes zopakoval, že Evropská unie bude jednat s Británií o budoucích vztazích až v případě "dostatečného pokroku" v rozhovorech o odluce. Londýn musí ctít všechny své finanční závazky, zdůraznil Tusk. Zopakoval i další dvě priority jednání: zajištění práv občanů EU v Británii a ochranu míru v Severním Irsku.

Juncker zdůraznil, že EU se nyní nesmí soustředit jen na brexit, ale pozornost musí věnovat i vlastní reformě. Svůj projev tentokrát pronesl ve všech třech "nejdůležitějších jazycích EU", tedy v němčině, francouzštině i angličtině.

Na nutnosti soustředit se i na budoucnost spolupráce evropské sedmadvacítky po odchodu Británie z EU upozornili také zástupci hlavních parlamentních frakcí včetně předsedy té nejsilnější, lidovce Manfreda Webera, který ve svém projevu tvrdě kritizoval Nigela Farage, bývalého předsedu Strany nezávislosti Spojeného království (UKIP). Označil ho za zbabělého. "V učebnicích dějepisu bude Farage jedou zobrazován jako někdo, kdo těžce poškodil vlastní zemi," uvedl Weber.

Farage naopak kritizoval Junckera. Řekl o něm, že se snaží Brity zastrašovat a že tato snaha nefunguje. Požadavky na plnění finančních závazků Británie označil europoslanec za vydírání. "Možná jste před dvěma lety zničili řeckou demokracii, s námi se vám to ale nepovede," uvedl Farage.

Místopředseda Evropský konzervativců a reformistů Notis Marias varoval před trestáním Británie. Protievropské nálady podle něj rostou i v jiných částech unie a EU by na ně měla reagovat a reformovat se.

Témata:  EU Donald Tusk Jean-Claude Juncker Nigel Farage

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy