Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Maďarsko v problémech?. Europoslanci schválili rezoluci kritizující stav v zemi, Budapešti hrozí sankce

Maďarský parlament
Maďarský parlament
Foto: parlament.hu

Štrasburk - Europoslanci dnes schválili usnesení, které kritizuje současný stav právního státu v Maďarsku, a vyzvali k zahájení sankčního řízení. Pro rezoluci hlasovalo 393 poslanců, proti se vyslovilo 221 a 64 se jich zdrželo.

V dubnové debatě, která dnes schválenému usnesení předcházela, poslanci kritizovali především zákon o vysokých školách, který by negativně postihl Středoevropskou univerzitu (CEU) se sídlem v Budapešti, ale i snahu o zpřísnění pravidel pro nevládní organizace či automatické zadržování migrantů na území Maďarska.

Evropský parlament je toho názoru, že vzhledem k aktuální situaci v Maďarsku hrozí "jednoznačné nebezpečí závažného porušení hodnot" zakotvených v evropských smlouvách, a musí tak podle něj být zahájeno sankční řízení. Maďarsko by na jeho konci v nejzazším případě mohlo teoreticky přijít o hlasovací právo při schůzkách členských zemí.

Parlament v usnesení vyzval Evropskou komisi, aby důkladně prověřila situaci v Maďarsku a aby podpořila maďarskou vládu v hledání nápravy kritizovaných opatření. Pokud by Budapešť nepřijala "přiměřená opatření" ve lhůtě stanovené komisí, chce se parlament situací v Maďarsku znovu zabývat.

Usnesení předložily frakce sociálních demokratů, liberálů, krajní levice a zelených, podpořila ho ale i řada poslanců lidovecké frakce, jejíž součástí je strana Fidesz maďarského premiéra Viktora Orbána.

Témata:  Maďarsko EU Evropská komise (EK)

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 17:26

Piráti rázně odmítli návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné

Piráti jednoznačně odmítají návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné. Podle nich je tento záměr kontroverzní, neboť postihuje lidi bez potomků, aniž by vedl k vyšší porodnosti.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy