Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Při kontrolách v německých kasárnách se našlo 41 vzpomínkových předmětů na nacistický wehrmacht

Bundeswehr, ilustrační fotografie
Bundeswehr, ilustrační fotografie
Foto: Bundeswehr

Berlín - Při kontrolách v německých kasárnách se našlo celkem 41 vzpomínkových předmětů na nacistický wehrmacht. Prověrky byly nařízeny v souvislosti s případem pravicových radikálů Franca A. a Maximiliana T.

Franco A. a Maximilian T. plánovali podle vyšetřovatelů teroristický útok. Měl ho spáchat nadporučík Franco A., který si kvůli tomu nelegálně opatřil zbraň. Aby posléze mohl atentát svalit na běžence, nechal se už na konci roku 2015 v Německu registrovat jako syrský uprchlík, aniž úřady jeho podvod a dvojí život odhalily.

Německá ministryně obrany Ursula Von der Leyenová, která se kvůli skandálu stala terčem kritiky, zadala kontrolu kasáren, při níž se našly čtyři desítky předmětů s tematikou nacistické armády, včetně mincí nebo obrázků.

V žádném z těchto případů ale nešlo o tak závažný objev, jako na francouzsko-německé základně ve francouzském Illkirchu, kde se našla mimo jiné zbraň s vyrytou svastikou. Právě na této základně Franco A. a Maximilian T. sloužili.

Ministryně požaduje i rychlejší předávání informací o možných pravicových radikálech uvnitř bundeswehru nebo přezkoumání způsobu, jakým je možné připomínat si nacistický wehrmacht. Uvažuje se o změně názvů kasáren, které jsou dodnes pojmenované po osobnostech nacistické armády.

Témata:  Německo Německá armáda Ursula von der Leyen

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy