Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Senátní výbor chce vyslechnout Comeyho kvůli Trumpovi a jeho exporadci Flynnovi

FBI
FBI
Foto: FBI **www.fbi.gov**

Washington – Bývalý šéf FBI James Comey by měl veřejně vypovídat. Dnes si jej předvolal výbor pro zpravodajské služby amerického Senátu. Kdy by mělo k jednání dojít zatím není jasné.

Senátoři chtějí například zjistit, zda se prezident Donald Trump snažil zastavit vyšetřování ruských vazeb svého někdejšího bezpečnostního poradce Michaela Flynna. Demokraté a část republikánů ve Sněmovně reprezentantů požadují vytvoření nezávislé komise k vyšetření údajné spolupráce Trumpova volebního týmu s Rusy.

Kromě Comeyho, kterého Trump odvolal minulý týden údajně kvůli nespokojenosti s jeho prací, chce senátní výbor mluvit i s prozatímní ředitelem FBI Andrewem McCabem, od něhož chce Comeyho zápis o jednáních s Trumpem. Někdejší šéf federální policie si podle amerických médií zaznamenal únorový rozhovor s prezidentem, kde jej Trump údajně vyzval, aby nevyšetřoval Flynna podezřelého z úzkých kontaktů s Moskvou. Bílý dům toto tvrzení popřel. Flynn byl po necelém měsíci ve funkci odvolán s odůvodněním, že lhal viceprezidentovi o svých schůzkách s ruským velvyslancem.

Demokraté dnes navrhli vytvořit nezávislou komisi k vyšetření ruské kauzy a někteří dokonce mluví o zahájení procesu odvolání prezidenta, většina republikánů ale požaduje konkrétní důkazy o Trumpových pochybeních. Šéf Sněmovny reprezentantů Paul Ryan před novináři prohlásil, že prezident má stále jeho důvěru a že k případné změně názorů jej může přesvědčit jen jednoznačný závěr vyšetřování.

Šéf Bílého domu dnes během projevu ke kadetům americké pobřežní stráže v narážce na velký mediální zájem o své kontroverzních kroky označil přístup médií za nepřátelský a řekl, že je třeba „sehnout hlavu a bojovat, bojovat, bojovat". „Podívejte se na způsob, kterým se mnou v poslední době zacházejí, zvláště média. Žádný politik v dějinách, a to říkám s velkou jistotou, nečelil horšímu či neférovějšímu přístupu," prohlásil Trump.

Témata:  Donald Trump USA FBI Federální úřad pro vyšetřování (Federal Bureau of Investigation)

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy