Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Americká diplomacie prodloužila uvolnění íránských jaderných sankcí

Íránská raketa Soumar
Íránská raketa Soumar
Foto: Reprofoto YouTube

Washington - Prodloužení režimu uvolněných sankcí v rámci jaderné dohody s Íránem dnes schválilo americké ministerstvo zahraničí. Americký prezident Donald Trump tuto dohodu opakovaně kritizoval.

Washington naopak uvalil na íránské představitele nové postihy za testy balistických střel, informovala agentura Reuters. Jejich terčem se stali dva vysocí představitelé íránské armády a jedna firma.

O zrušení hospodářských sankcí souvisejících s íránským jaderným programem rozhodl v roce 2015 tehdejší prezident Barack Obama v rámci dohody, kterou uzavřel Teherán se Spojenými státy, Ruskem, Čínou, Británií, Francií a Německem.

Trump v loňské předvolební kampani tuto smlouvu označoval za špatnou a sliboval její zrušení a v dubnu prohlásil, že Írán nejedná „v souladu s duchem dohody". Ministr zahraničí Rex Tillerson ve stejné době uvedl, že smlouva nebrání Íránu ve vývoji jaderných zbraní, což je jejím hlavním cílem. Tillersonův úřad nicméně dnes schválil pokračování režimu přijatého Obamou.

Témata:  Donald Trump USA Írán

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy