Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ropný gigant Exxon Mobil vstoupí na mexický trh, a to navzdory Trumpově kritice

Mexiko, ilustrační foto
Mexiko, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Mexiko City - Na mexický trh s pohonnými hmotami vstoupí americký ropný gigant Exxon Mobil, který investuje 300 milionů dolarů (7,1 miliardy Kč). Učiní tak v době, kdy mezi USA a Mexikem vládne napětí. 

Společnost dnes uvedla, že se v zemi chystá otevřít v příštím roce čerpací stanici pod svou značkou a bude investovat do logistiky a marketingu.

Mexiko prošlo v roce 2013 reformou trhu s energiemi, která ukončila monopol státního podniku Pemex, jenž dříve ovládal vše od těžby ropy až po maloobchodní prodej. Podle Martina Proskeho z Exxon Mobilu představují nedávné mexické reformy pro firmu jedinečnou příležitost podílet se na uspokojování tamější stoupající poptávky po spolehlivých dodavatelích a kvalitních službách.

Exšéf Exxonu Rex Tillerson se stal americkým ministrem zahraničí. Vláda prezidenta Donalda Trumpa přitom chce znovu projednat Severoamerickou dohodu o volném obchodu (NAFTA), kterou Spojené státy podepsaly s Kanadou a právě s Mexikem. Mexiko a Kanada se tomu brání. Trump navíc hodlá na hranici mezi USA a Mexikem postavit zeď a chce, aby Mexiko její stavbu financovalo.

Mexiko láká také britského konkurenta Exxonu společnost BP. Tato firma již investovala do těžebních projektů v Mexickém zálivu, může jít až o stovky milionů dolarů. Chystá se proniknout i do maloobchodního prodeje a vytvořit partnerství s domácím Pemexem, když se jí nepodařilo s ním fúzovat.

Témata:  Exxon Mobil USA Mexiko

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy