Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Firma Exxon znečišťuje ovzduší, zaplatí pokutu 2,5 milionu dolarů

Znečištěné ovzduší, ilustrační fotografie
Znečištěné ovzduší, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Dallas - Ministerstvo spravedlnosti USA oznámilo, že za porušení zákonů na ochranu ovzduší zaplatí společnosti Exxon Mobil Corp a PDC Energy Inc každá 2,5 milionu dolarů (zhruba 55 milionu Kč). Dle ochránců životního prostředí je to prý ale málo.

Exxon řádně nezajistil a nekontroloval provoz osmi petrochemických závodů v Texasu a Louisianě. Kromě pokuty musí firma investovat téměř 300 milionů dolarů do nové monitorovací technologie.

Společnost PDC je pokutována za emise těkavých organických sloučenin do ovzduší při průzkumných pracích a při produkci ropy a zemního plynu. Souhlasila s tím, že do modernizace svého provozu investuje 18 milionů dolarů. Obě společnosti nicméně vinu odmítají.

Někteří ochránci životního prostředí poukazují na to, že trest je pro ropného giganta Exxon příliš nízký, pokud se vezme v úvahu závažnost prohřešku a více než desetiletá délka porušování zákona.

Společnost Exxon si investice do technologie může dovolit. Za prvních devět měsíců letošního roku vydělala 11,3 miliardy dolarů, o 84 procent víc než ve stejném období 2016. V dubnu federální soud firmě nařídil zaplatit téměř 20 milionů dolarů za únik několika tun znečišťujících látek v texaském městě Baytown. Proti tomuto rozhodnutí se společnost odvolala.

Témata:  Exxon Mobil životní prostředí USA

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:16

Zaměstnanci UNRWA tvrdí, že je izraelská armáda po zadržení mučila

Zaměstnanci Agentury OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA), které zadrželi izraelské bezpečnostní složky, hovořili o špatném zacházení a mučení v době zadržení. Upozornil na to ve čtvrtek ředitel UNRWA Philippe Lazzarini, uvedl server The Guardian.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy