Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nová mobilní aplikace pro uprchlíky, Německo jim chce pomoci v lepší adaptaci

Mobily, ilustrační fotografie
Mobily, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Berlín - Uprchlická krize se odráží i v moderních technologiích. Spolkový úřad pro migraci a uprchlíky (BAMF) vyvinul aplikaci Ankommen (příjezd), která má usnadnit orientaci v zemi. Zobrazuje například nabídky vzdělávání a práce, poskytuje i základní znalost němčiny.

Za tři měsíce jejího provozu už si ji stáhlo 135.000 uživatelů. "Integrace uprchlíků je velká výzva pro nadcházející roky. Tato aplikace nám pomáhá k tomu, abychom se s tímto úkolem vypořádali," řekl ČTK ředitel BAMF Frank-Jürgen Weise.

Aplikace podle něj poskytuje informace, které jsou pro uprchlíky v prvních měsících po příjezdu do Německa klíčové, zejména podrobnosti o fungování azylového procesu a o tom, jaká práva a povinnosti běženci mají.

"Informace jsou v němčině, angličtině, francouzštině, arabštině a farsí, abychom mohli co nejlépe oslovit prakticky všechny uprchlíky, kteří přicházejí," uvedl Weise.

Aplikace informuje uprchlíky i o specifikách života v Německu a umožňuje jim také podstoupit základní kurz němčiny pro samouky. "Jazyk je klíčem k tomu, aby se příchozí mohli zapojit do společnosti. Aplikace Ankommen může přispět k tomu, aby uprchlíci základy němčiny rychle ovládli," uvedl generální tajemník Goetheova institutu Johannes Ebert.

Do Německa v loňském roce přišlo asi 1,1 milionu migrantů. Letos v dubnu dorazilo jen zhruba 5500 migrantů. S klesajícím počtem sílí debata o integraci migrantů do společnosti. Vláda kancléřky Angely Merkelové připravila návrh integračního zákona, který by měl zjednodušit zaměstnávání migrantů a zabránit tvorbě ghett.

Témata:  Německo uprchlíci mobily

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 16:44

Kyjev: Situace na frontové linii na Ukrajině se bude neustále zhoršovat

Situace na frontové linii na Ukrajině se v následujících týdnech bude pravděpodobně neustále zhoršovat. Řekl to šéf ukrajinské vojenské rozvědky Kyrylo Budanov v pondělním rozhovoru pro ukrajinskou verzi stanice BBC.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy