reklama

Šéf české diplomacie v pátek na Kypru převezme za Českou republiku předsednictví ve Výboru ministrů Rady Evropy, která bdí nad ochranou lidských práv. Podle Zaorálka Rada Evropy umí vytvářet tlak na země, kde jsou tato práva porušována, jako jsou Turecko nebo Rusko.

"Není to snad zase tak velké zjednodušení, když řekneme, že tolerance k porušování lidských práv v Evropě a to, že se to přehlíželo, usnadňovalo nástup nacismu a myšlenek, které úplně otřesným způsobem pošlapaly elementární důstojnost člověka," uvedl Zaorálek.

Historie podle něj ukázala, že jen krok za porušováním lidských práv je porušování práv menších států. "Neochota věnovat tomu pozornost pro nás může být osudná. Můžeme být konfrontováni s tím, že už nebudou dodržována ani práva menších států, že se budeme vracet do světa, ve kterém hlavní roli bude hrát síla, a ve kterém budou rozhodovat jenom mocnosti," dodal český ministr.

V pátek se Zaorálek na Kypru zúčastní jednání Výboru ministrů Rady Evropy, který je výkonným orgánem organizace sdružující 47 zemí. Od svého kyperského protějšku Ioannise Kasulidise během zasedání převezme půlroční předsednictví ve Výboru. Řadu států budou zastupovat velvyslanci, z šéfů diplomacií dorazí ruský ministr Sergej Lavrov nebo slovenský ministr Miroslav Lajčák.