Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusové bojují s nedostatkem peněz, chtějí zdražit lístky na hollywoodské filmy

Kino, ilustrační foto
Kino, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Moskva - Ruský ministr kultury Vladimir Media by rád zdražil lístky na americké filmy. Hollywood je podle něj nekalou konkurencí. Chce tak řešit nedostatek peněz, které Rusko vynakládá na domácí filmovou tvorbu. Zdražení má mít nejen finanční účel, ale i ideologický.

Nejen Česká republika a její ministerstvo kultury se potýká se nedostatkem peněz na tvorbu kvalitních domácích snímků. Ruský ministr kultury Vladimir Medina teď přišel s nápadem, že by mělo dojít ke zdražení amerických filmů, uváděných v tamních kinech. Chtěl by tak řešit otázku nedostatku finančních prostředků pro ruský film. Informuje o tom ruský deník Rossijskaja Gazeta.

Hollywoodské bijáky tak ministr vnímá jako jakousi formu nekalé konkurence. O problematice se mluvilo v ruské Státní dumě. Ministr vychází z dat za rok 2016. Rusko vyprodukovalo za rok 156 domácích filmů, což je relativně vysoký počet. Procentuálně však na domácí filmy přišlo pouhých 18 procent diváků, zbylých 82 procent dalo přednost těm zahraničním. S údajem přišel náměstkem ministra Vladimir Bortko.

Ruské ministerstvo dává na domácí filmovou tvorbu pouhých 35 milionů rublů, což je v přepočtu 225 tisíc dolarů. Američané dávají na film 12 milionů dolarů. Ministr konstatoval, že Rusko nemůže konkurovat Hollywoodu, co se týče rozpočtů. Medina tak chce sáhnout ke kontroverzní regulaci cen. „Představte si, že americká auta budou prodávána v jednom autosalonu vedle domácích ruských za stejnou cenu,“ uvedl lehce nepřiměřené přirovnání.

V současnosti ruští návštěvníci kin platí za filmy jednotnou cenu, která se pohybuje kolem 230 rublů. „To je špatné,“ myslí si Medina. Podle něj je zdražení amerických filmů nezbytné nejen z finančních, ale také ideologických důvodů.

Témata:  Rusko Ministerstvo kultury České republiky Hollywood filmy

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 10:02

Izrael kritizuje zprávu o neutralitě UNRWA

Izrael kritizuje zprávu o neutralitě Agentury OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA). Ta přišla v pondělí s informacemi, že Tel Aviv nikdy nevyjádřil obavy ze zaměstnanců UNRWA, jejichž seznam dostává každoročně od roku 2011.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy