Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

USA má starosti, v boji proti IS jim v cetě stojí překážka

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Bagdád/Washington – Teroristická skupina Islámský stát (IS) představuje hrozbu pro celý svět. Nejintenzivnější boje proti ní probíhají v Sýrii a Iráku. Americký oficiální server Voice of America ale nyní varuje, že má Washington ohledně situace v Iráku velké starosti.

Bílý dům se podle serveru snaží intenzivně tlačit na Irák, aby došlo k rychlému vytvoření centrální vlády. Doufá, že právě ta by mohla pomoci překonat různé sektářské boje a rozdíly, které zemi sužují, a sjednotit Irák v boji proti IS.

„Znepokojení Washingtonu ohledně rostoucího politického zmatku v Bagdádu ještě zesílilo poté, co protivládní protestující vtrhli do opevněné Zelené zóny v Bagdádu a obsadili během víkendu budovu parlamentu. Požadují konec politického hašteření a korupce," vysvětluje server.

Jak dále uvádí, země je už dlouho rozdělená mezi různé skupiny, mezi které patří například šíité, sunnité a Kurdové. Server ale podotýká, že se objevují i neshody v rámci těchto jednotlivých skupin, což podle některých expertů způsobí, že Bagdád jednotnou vládu jen tak mít nebude.

Situaci okomentoval i americký prezident Barack Obama. Uvedl, že je současnými zmatky v Iráku znepokojen. Irácký premiér Hajdar Abádí je podle něj „dobrým partnerem". Rozhodnutí o formě vlády je podle něj v konečném důsledku na Iráčanech, ale zároveň vyzval, aby jednali rychle.

James Jeffrey, bývalý americký velvyslanec v Bagdádu, ale varuje, že není příliš velká šance, že se vedení Iráku sjednotí a zasáhne proti IS. „Pokud se irácká vláda ukáže být neschopná, tak pak tu jsou Kurdové, jsou tu místní sunnitské kmeny; je tu spousta různých lidí, které můžeme rekrutovat a vycvičit," podotkl Jeffrey.

„Ačkoliv IS přišel o asi 40 % území, které kdysi v Iráku držel, pozorovatelé tvrdí, že hrozící politická nestabilita rozhodně v boji proti extremistům nepomůže," uzavírá server.

Témata:  USA Irák Islámský stát

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 9:59

V Bruselu dnes odstartuje summit EU, bude se jednat o Ukrajině i Íránu

Dnes večer v Bruselu začíná mimořádný summit EU, kde se šéfové států a vlád zaměří na situaci na Ukrajině, Blízkém východě, vztahy s Tureckem a konkurenceschopnost Evropské unie. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy