Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump vyráží poprvé do zahraničí. Bílý dům má obavy z diplomatických přešlapů

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: ABC News

Washington - První zemí, kterou americký prezident Donald Trump v roli hlavy státu navštíví, bude v rámci devítidenní cesty Saúdská Arábie, která patří k nejbližším americkým spojencům v muslimském světě. Pak zavítá do Izraele a Vatikánu. Nakonec ho čeká summit NATO v Bruselu.

Někteří Trumpovi poradci se velmi obávají, aby se často prostořeký prezident nedopustil během relativně nabitého programu nějakého diplomatického přešlapu jako v případě údajného vyzrazení tajné informace při jednání s ruským ministrem zahraniční Sergejem Lavrovem minulý týden.

Podle představitelů Bílého domu má Trump v plánu přesvědčit lídry zemí Arabského poloostrova, s nimiž se o víkendu setká na summitu v Rijádu, aby zformovali vojenskou koalici podobnou NATO, která by měla za cíl boj proti teroristickým organizacím včetně Islámského státu (IS).

Další Trumpovy kroky povedou v pondělí do Izraele a na palestinská území, kde bude jednat mimo jiné s premiérem Benjaminem Netanjahuem a šéfem palestinské samosprávy Mahmúdem Abbásem. Trump, který dává najevo vstřícnější přístup k Izraeli než jeho předchůdce Barack Obama, by podle některých palestinských hlasů mohl během návštěvy oznámit obnovení přerušených mírových rozhovorů.

Na návštěvy zemí vyznávajících islám a judaismus naváže Trump setkáním s hlavou katolické církve. Středeční adience u papeže Františka bude podle mnohých střetem zásadně odlišných pohledů na svět. Proběhne rok poté, co papež ostře kritizoval Trumpovy protiimigrační výroky během americké prezidentské kampaně a vyslovil se proti stavbě zdi na americko-mexické hranici, kterou Trump stále hlasitě prosazuje.

"Člověk, který myslí jen na stavění zdí, ať je to kdekoli, a ne na stavění mostů, není křesťan," řekl tehdy František. Tento týden prohlásil, že bude k Trumpovi během schůzky upřímný.

Vztahy se spojenci v Evropské unii a NATO bude Trump budovat během čtvrtečních schůzek s vedoucími představiteli EU a na bruselském summitu aliance.

Témata:  Donald Trump Saúdská Arábie Izrael

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.