Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump má nejnižší podporu od nástupu do funkce

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: ABC News

Washington - Podpora prezidenta Donalda Trumpa ze strany americké veřejnosti klesla na nejnižší úroveň od jeho lednové inaugurace. V průzkumu agentury Ipsos, který dnes zveřejnila agentura Reuters, ho podpořilo jen 38 procent dotázaných.

Anketa byla provedena v době, kdy Trump čelí tlaku kvůli odvolání šéfa Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) Jamese Comeyho i kvůli údajnému vyzrazení utajovaných informací ruskému ministrovi zahraničí.

Zatímco 38 procent dotázaných dospělých Američanů Trumpa v průzkumu podpořilo, 56 procent jeho kroky ve funkci hlavy státu neschvaluje. Zbývajících šest procent respondentů má "smíšené pocity".

Proti Trumpovi se začínají obracet i příznivci republikánů. Zatímco minulý týden jich ve stejném průzkumu prezidentovi nevyslovilo podporu 16 procent, nyní už to bylo 23 procent. Právě pokles popularity u republikánů se podle agentury Reuters zdá být důvodem, proč se dostala jeho podpora na nejnižší stav od inaugurace.

Podle Reuters se na poklesu Trumpovy popularity podepsal bouřlivý týden v Bílém domě. V úterý přišel list The Washington Post s tvrzením, že Trump vyzradil ruskému ministru Lavrovovi přísně tajnou informaci týkající se teroristů z organizace Islámský stát (IS). Prezident nařčení odmítl a uvedl, že Rusku chtěl v rámci boje proti radikálům jisté informace poskytnout, což je v jeho prezidentských pravomocí.

Témata:  Donald Trump průzkumy

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 14:04

17letá ruská teenagerka skončila za mřížemi za protiválečné výroky

Teenagerka 17letá Ljubov Lizunovová ze sibiřského města Čita byla odsouzena k 3,5 rokům vězení za protiválečné graffiti a příspěvky na sociálních sítích, uvedl ve čtvrtek ruský soud.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy