Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Polský list vyhlásil osobností roku eurokomisaře Timmermanse

Noviny, ilutrační foto
Noviny, ilutrační foto
Foto: Pixabay

Varšava - Polský deník Gazeta Wyborcza vyhlásil osobností roku místopředsedu Evropské komise Franse Timmermanse. Ten stojí za výtkami Bruselu k současnému politickému vývoji v Polsku.

Liberální list kritický k nynější konzervativní polské vládě označil komisaře za "přítele Polska", který je "obráncem polské demokracie".

Timmermans získal ocenění v době, kdy komise vede s Varšavou spor o stavu právního státu v Polsku. Polská vláda odmítá uznat výtky eurokomisařů, že se snaží omezit nezávislost justice v zemi a že nadmíru posiluje svůj vliv na veřejnoprávní média.

"Nikdo nemůže stát nad zákonem, ani prezident, ani premiér, ani vláda nebo jakýkoli soudce," prohlásil Timmermans během pátečního udílení ceny v sídle polského deníku v narážce na současnou vládní garnituru.

Polská opozice vyčítá vládě nacionálně katolické strany Právo a spravedlnost (PiS), že se snaží omezit demokracii a vede Polsko do izolace v rámci EU. Kabinet to odmítá s tím, že polské zájmy nejsou shodné se zájmy dalších evropských zemí a že posílení svého vlivu v zemi potřebuje kvůli prosazení nutných reforem.

Témata:  Polsko noviny a tisk Frans Timmermans

Aktuálně se děje

7:30

Americký Senát schválil balíček pomoci pro Ukrajinu a Izrael ve výši 95 miliard dolarů

Americký Senát v úterý pozdě večer schválil balík pomoci pro Ukrajinu ve výši 61 miliard dolarů. Prezident Joe Biden přislíbil dnešní podpis balíčku, a že nové dodávky zbraní budou rychle doručeny do válečné zóny, protože Rusko dosahuje úspěchů na bojišti, uvedl server Euronews.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy