Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rozpoutá KLDR jadernou válku? Měli bychom se připravit, varuje vědec

Kim Čing-un
Kim Čing-un
Foto: KCNA

Washington/Soul - Severní Korea má „dostatečný technický důvod“ provést další jadernou zkoušku, zatímco se tamní režim snaží vyvinout spolehlivou mezikontinentální balistickou raketu, která může nést jaderné zbraně, tvrdí americký jaderný vědec. Jeho slova cituje jihokorejská tisková agentura Jonhap.

Siegfried Hecker, profesor Stanford University, který je známý tím, že z první ruky zná program obohacování uranu, který mohl vidět v roce 2010 během své návštěvy severokorejského zařízení, v rozhovoru s Bulletinem atomových vědců také uvedl, že je naprosto nezbytné, aby prezident Donald Trump a jihokorejský prezident Mun Če-in vytvořili jednotnou strategii proti severu.

„Severní Korea má dostatečný technický důvod znovu provést test, zatímco se pokouší vyvinout spolehlivé jaderné hlavice mezikontinentální balistické rakety. Zkušební místo se zdá být připraveno,“ varoval Hecker. „Myslím, že jediná věc, která jim brání, jsou politické důsledky, kterým by museli čelit, a to zejména ze strany Číny a nové jihokorejské správy.“

Vzhledem k testům, které Severokorejci od roku 2006 provedli, je podle něj možné předpokládat, že vytvořili jaderné hlavice dostatečně malé a lehké, aby je bylo možné montovat na menší rakety, které mohou dosáhnout cíle kdekoli v Jižní Koreji a Japonsku. Odhaduje také, že KLDR má dostatek plutonia a vysoce obohaceného uranu na výrobu 20 až 25 jaderných zbraní.

„Všechny odhady jsou do značné míry založeny na pozorování, které jsme spolu s kolegovy ze Stanfordu provedli během poslední návštěvy v Jongbjonu v listopadu 2010. Pokud je mi známo, žádní cizinci od toho roku do tohoto jaderném komplexu nevstoupili,“ řekl. „Zbytek odhadu je založen na nepřímých důkazech. - satelitních snímcích, které máme, a na tom, co se Severní Korea rozhodne zveřejnit, v kombinaci s modelováním jejich schopností a akvizic“ .

I když vědec bere na vědomí, že jihokorejský prezident upřednostňuje diplomatické vztahy se severem, varuje, že je naprosto nezbytné, aby Soul a Washington „sestavily jednotnou strategii pro Severní Koreu a mluvily jedním hlasem.“  „Ten hlas by měl odrážet názory nového jihokorejského prezidenta o nalezení diplomatického řešení,“ řekl. „Doufám, že Trumpova administrativa bude podporovat prezidenta Muna a že Pchjongjang nebude preventivně bránit diplomatickým jednáním testy jaderných raket nebo raket s dlouhým doletem“.

Hecker také řekl, že by Trumpovi navrhoval, aby poslal vyslance do Pchjongjangu. „Je tu nebezpečí, že špatný odhad Kim Čong-una nebo nepředvídatelná reakci na krizi, by mohly vést k nukleární detonaci. Mám také vážné obavy ohledně náhodné události spojené s jadernými zbraněmi v Severní Koreji, a to zejména v případě, že se Pchjongjang bude cítit ohrožen a začne nasazovat svůj jaderný arzenál,“ dodal.

Témata:  Severní Korea severokorejské zbraně jaderné zbraně

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy