Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Švýcarsko v referendu asi odmítne stavbu jaderných elektráren

Švýcarsko, ilustrační foto
Švýcarsko, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Bern - Voliči ve Švýcarsku se v dnešním referendu podle odhadů výsledků vyslovili proti stavbě dalších jaderných elektráren. Informují o tom tiskové agentury.

Nový energetický zákon také zpřísní normy pro emise oxidu uhličitého u aut nebo zvyší podporu obnovitelných zdrojů energie.

Zákon má začít platit začátkem příštího roku. Stávající jaderné elektrárny budou moci zůstat v provozu, dokud budou bezpečné. Ve Švýcarsku je nyní pět jaderných elektráren, první z nich se má uzavírat v roce 2019.

Kritici zákona varovali, že novinky vyjdou jednu domácnost na 3200 švýcarských franků (77.700 korun) ročně navíc a že se zvýší závislost země na dovozu elektřiny. Nicméně ministryně pro energetiku Doris Leuthardová takové odhady odmítla jako přehnané s tím, že nová opatření přijdou každou domácnost na 40 švýcarských franků ročně, napsala agentura Reuters.

Témata:  Švýcarsko jaderné elektrárny

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy