Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Válečný šavlový tanec? Trump se oddával neuvěřitelným aktivitám

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: ABC News

Rijád - Americký prezident Donald Trump včera v saúdském Rijádu podstoupil tradiční mužský tanec s meči. Kromě něj se rituálu zúčastnil i americký ministr zahraničí a ministr obchodu. Trumpova manželka Melania tanec sledovala s neskrývaným úsměvem.

Nejen americký prezident Donald Trump, ale i ostatní mužští členové delegace Bílého domu v Saúdské Arábii museli v sobotu podstoupit „odreagování“ při slavnostním tanci mečů v paláci Murabba.

Video, které zveřejnila i televize Al Jazeera, ukazuje ministra zahraničních věcí Rexe Tillersona a ministra obchodu Wilbura Rosse jak tancují s meči v rukou mezi řadou dalších saúdských mužů s tradičním saudským oblečením.

I prezident Trump, obklopený představiteli Saúdské Arábie, si při tanci s úsměvem podupává, zatímco hlavní šéfové kanceláře bílého domu, Steve Bannon a Reince Priebus se zdají být spíše strnulí ve svých pohybech. Tance se podle CNN účastnil i sám král Salman. Celou událost s neskrývaným úsměvem sledovala Trumpova manželka Melania. „Bylo to krásné,“ řekl ji po skončení rituálu. Slavnostní tanec se odehrál krátce poté, co americký prezident podepsal se Saúdskou Arábií  zbrojní kontrakt o hodnotě 110 miliard amerických dolarů.

Tradiční válečný mužský tanec s meči je také znám pod slůvkem „ardah“. Představení kombinuje tanec, bubnování a zpívání a podle OSN symbolizuje počátek významných příležitostí a událostí, jako jsou náboženské svátky nebo svatby. Jeden z tanečníků Donaldovi po skončení tance říká: "Toto je válečný tanec,". 

I ostatní světoví lídři se tohoto tance kdysi museli účastnit. Například britský princ Charles při své návštěvě Blízkého východu v roce 2014, nebo také bývalý republikánský prezident George W. Bush v roce 2008, tehdy ještě po boku prince Salmana.

Témata:  Donald Trump Saúdská Arábie

Aktuálně se děje

10. května 2024 8:44

Německo zvažuje proti Izraeli stejné kroky jako USA

Německý ministr obrany Boris Pistorius uvedl, že Berlín zvažuje podobné kroky jako Spojené státy, které pohrozily zastavením dodávek zbraní Izraeli, pokud by izraelské jednotky začaly s rozsáhlou operací ve městě Rafah na jihu palestinského Pásma Gazy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy