Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Rusku zatkli skupinu hackerů, útočili na banky

Útok hackera, ilustrační fotografie
Útok hackera, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Moskva - Ruská policie zadržela skupinu 16 hackerů, kteří s využitím viru nasazeného do mobilů se systémem Android ukradli asi milion dolarů z účtů domácích klientů ruské státní banky Sberbank a plánovali i útoky na velké banky v Evropě.

Hackeři podvodem přiměli klienty banky, aby si do mobilu stáhli bankovní program nakažený virem, který rovněž šířili přes pornografické stránky a on-line obchody.

Nakaženo bylo přes milion chytrých telefonů v Rusku, zhruba 3500 mobilů denně. Kromě banky Sberbank kradli i z účtu ruské Alfa Bank a on-line platební služby Qiwi.

Podle Reuters měli hackeři plány expandovat do ciziny. Jejich terčem se například měly stát banky Crédit Agricole, BNP Paribas nebo Société Générale. Gang, který používal jméno Cron, zatím žádný ze systémů těchto bank nenapadl.

Předpokládaný vůdce bandy byl zatčen ve městě Ivanovo, které leží asi 300 kilometrů severovýchodně od Moskvy.

Témata:  hackeři Rusko Sberbank

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.