Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump se v Izraeli pokusí oživit mírový proces

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: ABC News

Jeruzalém - Na Ben Gurionově mezinárodním letišti u Tel Avivu dnes přistál Air Force One s americkým prezidentem Donaldem Trumpem. Kromě oddělených jednání s premiérem Benjaminem Netanjahuem a prezidentem Ruevenem Rivlinem na programu také návštěvu Chrámu Božího hrobu v historické části Jeruzaléma a zastaví se i u Zdi nářků.

Trump dnes zahájil návštěvu Izraele, kde se pokusí především oživit izraelsko-palestinský mírový proces. Na místě jej s jeho chotí Melanií přivítali Netanjahu a Rivlin, rovněž v doprovodu manželek.

Nový šéf Bílého domu se po nástupu do úřadu netajil ambicí pokusit se o zprostředkování mírové dohody, ve kterém neuspěli jeho předchůdci včetně Baracka Obamy.

Po počáteční velké podpoře Izraele zvolil Trump smířlivější přístup, což podle pozorovatelů dokázal například tím, že se nevyjádřil ke zvažovanému přemístění americké ambasády z Tel Avivu do Jeruzaléma, které vadí Palestincům.

Trumpův tým, do něhož patří i jeho zeť a zastánce úzké spolupráce s Izraelem Jared Kushner, dával před cestou najevo opatrný optimismus v otázce možného prezidentova pozitivního působení na vývoj vztahů Izraele a Palestinců.

Témata:  Donald Trump Izrael Benjamin Netanjahu

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy