Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čína zatkla šesti Japonců, údajně byli špioni

Peking
Peking
Foto: Pixabay

Peking/Tokio - Čína dnes potvrdila zadržení šesti občanů Japonska, které vyšetřuje kvůli údajné špionáži. Vztahy Pekingu s Tokiem, které zatěžuje hlavně dědictví druhé světové války a územní spory ve Východočínském moři, se tak dál zhoršují.

Podle japonských zdrojů byli v březnu tři Japonci zadrženi v pobřežní provincii Šan-tung a další tři v ostrovní provincii Chaj-nan. V obou oblastech se nacházejí významná zařízení čínského vojenského námořnictva. Mluvčí čínského ministerstva zahraničí podle agentury AP bez dalších podrobností řekla, že zadržená šestice je podezřelá z "ilegálních aktivit".

Loni Peking oznámil vyšetřování jednoho Japonce kvůli údajnému ohrožení národní bezpečnosti. V roce 2015 zatkly čínské úřady nejméně dva Japonce podezřelé ze špionáže, připomněla agentura Reuters.

Čínská vláda a státní média opakovaně tvrdí, že nejlidnatější země světa je terčem pozornosti řady zahraničních špionů. Metropole Peking dokonce za tipy na agenty nabízí finanční odměny ve výši až 500.000 jüanů (1,8 milionu korun).

Deník The New York Times v neděli napsal, že Peking ochromil americkou výzvědnou síť v Číně, když mezi lety 2010 a 2012 nechal zabít či uvěznit až dvacet údajných informátorů CIA.

Témata:  Čína špionáž Japonsko

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy