Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Američané chtějí být nejlepší ze všech. I nadále bychom měli vládnout světu, myslí si

USA
USA
Foto: Pixabay

Washington - Obyvatelé Spojených států se z části zhlédli v projevech prezidenta Donalda Trumpa a většina z nich se shoduje v tom, že USA musí být nejlepší zemí na světě. Ne však za cenu toho, že bude "Amerika na prvním místě". Podle řady lidí tomu tak ale dnes není.

Američané mají jasno. Chtějí, aby si Spojené státy svou politikou udržely vedoucí postavení ve světě. Vyplývá to z výsledků průzkumu veřejnoprávní rozhlasové stanice NPR a institutu Ipsos.

"Američané nejsou až tak zapálení pro heslo 'Amerika na prvním místě'. Většina republikánů i demokratů totiž chce, aby USA pokračovaly ve svém masivním angažovaní se ve zbytku světa," uvedla NPR.

55 procent respondentů uvedlo, že americká zahraniční politika by se měla zaměřit na udržení současného světového pořádku a Spojené státy podle nich musí být v centru všeho světového dění. 

Opačný názor zastává pouze 24 procent lidí, kteří si myslí, že zahraniční politika by se měla dotýkat Američanů pouze tehdy, pokud to ublíží lidem v jiných zemích.

Většina Američanů, konkrétně 70 procent, je přesvědčena, že USA by si měly udržet statut morálního lídra. O tom, že jím Spojené státy jsou, je ale přesvědčeno jen 59 procent dotázaných.

"Celkově Američané věří, že USA jsou a měly by být silou bojující ve prospěch dobra ve světě. Existují ale rozdíly v názorech na to, jak by měla země tuto vedoucí pozici vykonávat," uvedl autor výzkumu Clifford Young.

Podle něj příznivci Demokratické strany vidí vedoucí roli USA ve světě ve snahách o lepší svět. Zahraniční politika by proto měla zaměřit na prosazování demokracie a lidských práv v jiných zemích. Naopak Republikáni se dívají na zahraniční politiku ve světle transakcí a dávají přednost ekonomické politice s cílem obohatit Američany.

Oba politické tábory se ale shodují v tom, že Spojené státy by neměly aktivně zasahovat do zahraničních konfliktů ve snaze nastolit mír, ale pouze poskytovat humanitární pomoc. S tím ostatně souhlasí 70 procent Američanů.

Podle 74 procent respondentů by si měly Spojené státy vydobýt své místo na výsluní pomocí ekonomiky. Měly by používat mezinárodní obchodní smlouvy jako nástroj diplomacie, kterým své postavení ve světě upevní.

Témata:  USA průzkumy

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 11:15

USA oznámí dlouhodobou pomoc pro Ukrajinu v hodnotě šest miliard dolarů

V pátek se Spojené státy chystají oznámit dlouhodobou vojenskou pomoc pro Ukrajinu v hodnotě šest miliard dolarů, zahrnující munici pro systémy protivzdušné obrany. Informovala o tom agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy