Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Kongu řádí ebola, nakazilo se jí už 43 osob

Ebola, ilustrační fotografie
Ebola, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Kinshasa - K dnešnímu dni byla v Kongu potvrzena nákaza ebolou u 43 lidí. Uvedla to dnes Světová zdravotnická organizace (WHO). V Kongu se opakovaně vyskytují menší epidemie. Při té poslední z podzimu roku 2014 zemřelo podle WHO 35 lidí. Dosud proti viru neexistuje oficiálně schválená vakcína, jedna je ale v současnosti v testovací fázi.

Na přítomnost eboly v Kongu WHO upozornila 12. května. Ještě minulý týden přitom byli prokazatelně napadeni dva lidé a u dalších 18 osob bylo podezření na infekci. Nemoc si zatím vyžádala tři mrtvé.

Dosud největší epidemie eboly v letech 2014 a 2015 zasáhla tři západoafrické země - Libérii, Guineji a Sieře Leone. Nemoci podlehlo více než 11.000 lidí. Nakazilo se jich více než 28.000.

Ebola, která patří mezi krvácivé horečky, je jednou z nejobávanějších nemocí na světě. Je vysoce nakažlivá a úmrtnost na ni dosahuje až 90 procent. Ojediněle ebolu na člověka přenášejí zvířata, například opice či netopýři.

Ebola v Kongu propukla už poosmé a Kongo je nejčastějším místem jejího výskytu na světě. Nemoc byla poprvé zaznamenána v hustých tropických pralesech v roce 1976. Název viru byl odvozen od řeky Ebola, která se v této oblasti nachází.

Světová aliance pro vakcinaci GAVI v reakci na nejnovější případy nákazy oznámila, že disponuje 300.000 dávkami vakcíny proti ebole, které je v případě epidemie schopna dodat.

Témata:  Kongo ebola WHO

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy