Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Statisíce obyvatel Nigérie mohou bez pomoci zemřít hlady, varuje OSN. Situaci ještě zhoršuje Boko Haram

Nigérie
Nigérie
Foto: Pixabay

Abuja - Finančních darů na pomoc Nigérii je nedostatek a OSN varuje, že statisícům lidí na severovýchodě země hrozí smrt hladem. Situaci v tomto regionu komplikují islamisté z Boko Haram. Očekává se, že ani letošní sklizeň nepřinese dostatečnou úrodu.

Kvůli nedostatečnému financování Světového programu pro výživu (WFP) hrozí, že skoro půl milionu Nigerijců nedostane v nadcházejícím měsíci potravinovou pomoc. "Potřebujeme 250 milionů dolarů (5,9 miliardy Kč), abychom v příštích měsících zabránili hladomoru," řekl místní vedoucí WFP Abdou Dieng.

Asi 4,7 milionu lidí na severovýchodě Nigérie, kde působí islamistická teroristická organizace Boko Haram, potřebuje potravinovou pomoc. V případě, že se tak nestane, bude podle WFP trpět hlady až 5,2 milionu lidí.

Vzhledem k nedostatku finančních prostředků může v současné chvíli WFP zajistit potravinou pomoc pouze pro 1,3 milionu Nigerijců. Původně se přitom plánovalo poskytnout pomoc až 1,8 milionu lidí.

"Pokud nezískáme finance od sponzorů, mohou následkem hladu zemřít statisíce lidí," řekl Dieng s tím, že situace se pravděpodobně zhorší během nadcházejícího období dešťů, jelikož bude těžké potraviny dovážet do odlehlých oblastí.

Na humanitární pomoc Nigérii se zatím podařilo získat 241 milionů dolarů (5,7 miliardy Kč) z 1,05 miliardy dolarů (24,8 miliardy Kč) potřebných na tento rok; 300 milionů dolarů (sedm miliard) je přitom podle WFP zapotřebí v boji proti hladu na severovýchodě země.

"Nigérie není chudá země... mnoho dárců má pocit, že by se měla více zapojit nigerijská vláda," řekl Dieng. Vzápětí však dodal, že Nigérii trápí recese a klesající ceny ropy, a proto potřebuje mezinárodní pomoc.

Témata:  Nigérie hladomor Boko Haram

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 9:47

Rusko podle Německa vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy