Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump chce v rozpočtu omezit peníze na zbraně pro spojence USA, experti varují před problémy

Zbraně
Zbraně
Foto: Pixabay

Washington - Americký prezident Donald Trump hodlá omezit příspěvky na nákup zbraní pro značnou část spojeneckých zemí. Podle expertů to ale poškodí americké zbrojní firmy, od nichž již nebudou dotčení spojenci muset kupovat zbraně a mohou se obrátit na levnější konkurenci.

Na základě Trumpova rozpočtového návrhu by se nevratné granty, které Washington poskytuje spojencům v současnosti, měly změnit v úvěry, jejichž objem bude výrazně nižší.

Podle televize CBS News z dokumentu ministerstva zahraničí vyplývá, že například Pákistán dostane místo letošních 265 milionů dolarů (6,4 miliard korun) pouze 100 milionů ve formě půjčky. Podobně výrazné omezení má podle návrhu čekat také Ukrajinu, která americkou pomoc využívá k boji proti proruským separatistům na východě země.

Změny se nedotknou největších příjemců americké vojenské pomoci, kterými jsou Izrael, Egypt a Jordánsko. Omezení se ale dotkne i řady zemí bojujících s islamistickým terorismem, například Maroka, Libanonu či Nigeru.

"Státy mohou nakupovat od Ruska či Číny," řekl agentuře Reuters analytik vojenských rozpočtů Todd Harrison. "Je v našem zájmu, abychom udržovali fungující součinnost s našimi spojenci, a tyto vojenské granty jsou toho součástí."

Podle Reuters zatím není jisté, zda všechny návrhy projdou hlasováním v Kongresu, který bude rozpočet schvalovat.

Témata:  Donald Trump zbraně USA

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:59

Kreml chce zatlačit Ukrajince hlouběji, obává se střel ATACMS

V případě, že Kyjev získá od Spojených států taktické balistické střely ATACMS s delším doletem, Rusko bude nuceno provést hlubší vojenské akce proti ukrajinským silám a rozšířit tzv. nárazníkovou zónu.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy