Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německo-turecké vztahy se dál zhiršují, poslanci zrušili plánovanou cestu

Turecko
Turecko
Foto: Pixabay

Berlín - Turecko-německé vztahy se dál zhoršují. Po sporu o vojenskou základnu vyvstal další zádrhel. Skupina německých poslanců odřekla návštěvu Turecka poté, co jim Ankara neumožnila uskutečnit velkou část programu.

Místopředsedkyně Spolkového sněmu Claudia Rothová ze strany Zelených postup Turecka považuje za provokaci vůči celému německému parlamentu. "De facto se to rovná odmítnutí politického dialogu. Je to červená karta pro německý Spolkový sněm," řekla dnes Rothová, která měla do Turecka odletět ve čtvrtek spolu s trojicí dalších poslanců.

Parlamentní delegace měla naplánované schůzky s tureckými vládními i opozičními poslanci, se zástupci turecké diplomacie, občanské společnosti nebo kurdské menšiny.

Ankara ale v úterý poslancům vzkázala, že nebudou mít možnost v Turecku vést žádné oficiální politické rozhovory nebo navštívit parlament a další státní instituce. Odmítla také německým zákonodárcům poskytnout protokolární doprovod nebo ochranu, jak je při podobných návštěvách běžné.

Před časem Ankara německým poslancům zakázala navštívit vojáky bundeswehru v Inçirliku, kteří se podílejí na boji proti takzvanému Islámskému státu. Berlín i proto hledá k této základně alternativy. Ministryně obrany Ursula von der Leyenová (CDU) nedávno navštívila základnu v Jordánsku, kam by se němečtí vojáci mohli přesunout.

Vztahy Ankary a Berlína nadále komplikuje také případ německo-tureckého novináře Denize Yücela, který je už 100 dní v turecké vazbě.

Témata:  Německo Turecko EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy

Vláda Petra Fialy ve Sněmovně

Vláda rozhodla o pokračování podpory firmám, které exportují na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.