reklama

Království Silla

Království Silla se rozprostíralo na většině Korejského poloostrova. Jednalo se o jednu z nejdéle vládnoucích dynastií vůbec. Dynastie vládla od roku 57 před Kristem až do roku 935. V roce 2013 byly nalezeny téměř nepoškozené kosti ženy, která v tomto království žila, a to přímo u historického hlavního města Kjongdžu, které se nyní nachází v jihovýchodní části Jižní Koreje.

Z analýzy kostí dokázali archeologové zjistit, že žena byla vegetariánka, která se živila hlavně rýží, bramborami a pšenicí, navíc měla podlouhlou lebku. Království Silla bylo založena panovníkem Bake Hyeokgeosem, který se podle legendy vylíhl z tajemného vajíčka a vzal si královnu, která byla zrozena z žebra draka.

V průběhu doby se Silla vyvinula do centralizované, hierarchické společnosti. Ačkoliv jsou ostatky lidí vzácné, i tak vědci dokázali objevit hroby, kde našli luxusní výrobky jako zlaté dýky nebo šperky. Nakonec království podlehlo vnitřnímu rozkladu a nástupnictví převzalo království Korjo.

Harappská kultura

Protoindická civilizace, jak se také nazývá, byla největší městská civilizace, která se táhla od řeky Indus v současném Pákistánu až do Arabského moře a řeky Gangy v Indii. Vznikla v roce 3300 před naším letopočtem a zanikla kolem roku 1600 před Kristem.

Už v té době měli lidé vypracován systémy kanalizací a odvodnění pro svá města, která chránily impozantní zdi. Existovaly sýpky a dokonce měli jako jedni z prvních i zubaře. Vědci nalezli 11 vyvrtaných stoliček, které pocházely z údolí řeky Indus.

Studie z roku 2012 naznačuje, že za zánikem civilizace mohou stát klimatické změny, když přestaly monzunové deště. Většina území vyschla a lidé byli nuceni se přestěhovat do podnebí, ve kterém by se dalo lépe žít.

Sanxingdui

Jedna z nejvíce záhadných civilizací v tomto seznamu bude určitě Sanxingdui. Existovala v době bronzové v místech, kde se nyní nachází čínská provincie S'-čchuan. Dlouhou dobu se o ní vůbec nevědělo, až v roce 1929 objevil farmář artefakty z této civilizace.

V roce 1986 se pak objevila perfektní nefritová řezbářská práce a obrovské bronzové plastiky, které měří 2,4 metrů. O samotných Sanxinguitech se toho moc neví. Podle nálezů uměli velmi dobře zpracovávat bronz.

Místo pobytu pravděpodobně opustili zhruba před 3 tisíci lety a přešli do starobylého města Jinsha, které se nachází kousek vedle. Vědci v roce 2014 uvedli, že ze své země byli vyhnáni kvůli velkému zemětřesení a sesuvům půdy, které změnily tok řeky Minjiang.

Kultura Nok

Kultura Nok se na severu Nigérie nacházela více než 1300 let. Archeologické artefakty byly nalezeny úplnou náhodou během dolování cínu v roce 1943. Horníci odkryli terakotovou hlavu, což archeologům naznačilo, že měli bohatou sochařskou tradici.

Poté byly nalezeny další sochy, včetně vyobrazení lidi s propracovanými šperky, obušky nebo cepy, což byly symboly autority, které můžeme vidět ve starověkém Egyptě. Další sochy ukázaly i lidi s nemocí známou jako elefantiáza.

K tajemství okolo kultury Nok přispívá i to, že artefakty z oblastí byly často odstraněny bez kontextu a řádné archeologické analýzy. Nepomáhají tomu ani časté krádeže z muzeí v Nigérii.

Etruskové

O Etruscích pravděpodobně slyšel každý. Jednalo se o prosperující starověké etnikum ze severní Itálie, které bylo následně pohlceno a spojeno s Římem. Vyvinuli unikátní psaný jazyk a zanechali za sebou luxusní hroby.

Forma vlády byla teokratická a podle nalezených artefaktů byly náboženské rituály součástí každodenního života. Velmi často věštili z vnitřností zabitých zvířat. Kulturu i umění pak přebrali Římané, například velmi známé gladiátorské zápasy měli svou historii u Etrusků.

Často bojovali s Řeky, protože postupně ovládali celou severní Itálii. Společně s Kartágem ovládli Korsiku. Dlouho jim to ale netrvalo a od roku 506 př. n. l. začala jejich moc postupně upadat, až nakonec úplně splynuli s Římany

Bájná země Punt

Některé civilizace jsou známé jen proto, že se o nich psalo v jiných kulturách. Jednou z těchto zemí je i bájný Punt, království, které mělo ležet někde v Africe. Ví se o něm ze záznamů starých Egypťanů, kteří za vlády panovníka Chufu (jeho hrobka je největší pyramida v Egyptě) s Punty obchodovali.

Kupodivu ale nikdo neví, kde se Punt nachází. Egypťané popsali mnoho druhů zboží, které dostali od Puntů, mezi ně patří zlaté a ebenové artefakty. Posílali také námořní expedice do záhadného království, ale nikde se nedochovalo, kam měli přesně namířeno.

Archeologové ale určili, že Punt může být v Arábii, v oblasti Afrického rohu nebo na hranicích současného jižního Súdánu a Etiopie. Některé prameny ale tvrdí, že slovo Punt znamenalo pojem pro různé obchodně zajímavé země, kde Egypt byl.

Kultura se zvoncovitými poháry

Už od začátku je jasné, že o civilizaci se moc neví, pokud ji archeologové pojmenují pouze na základě nalezených artefaktů. Kultura se zvoncovitými poháry je pojmenována podle nádob ve tvaru obrácených zvonů. Podle některých je tahle kultura zodpovědné za výstavbu některých částí Stonehenge.

Tvůrci těchto pohárů se nacházeli po celé Evropě v době asi 2800 př. n. l. až do roku 1800 před Kristem. Zanechali po sobě také měděné artefakty. Jeden velký hřbitov se našel v České republice, čítal neuvěřitelných 154 hrobů.

Jedná se o jedno z největších pohřebišť lidu kultury zvoncových pohárů ve střední Evropě. Bylo objeveno v roce 2002 u obce Hoštice na Hané. Antropologickou analýzu pak prováděli odborníci z Masarykovy univerzity.