Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ankara jde po stoupencích Gülena, úřady vydaly dalších 200 zatykačů

Muhammed Fethullah Gülen je turecký islámský učenec, myslitel, intelektuál, aktivista, teolog, autor a básník, obhájce vzdělání a emeritní kazatel. Je vůdcem náboženského hnutí, ke kterému se hlásí přes 10 milionů členů.
Muhammed Fethullah Gülen je turecký islámský učenec, myslitel, intelektuál, aktivista, teolog, autor a básník, obhájce vzdělání a emeritní kazatel. Je vůdcem náboženského hnutí, ke kterému se hlásí přes 10 milionů členů.
Foto: guardian.co.uk **www.guardian.co.uk**

Ankara - Turecké úřady vydaly příkaz k zadržení zhruba 140 pracovníků městského zastupitelstva v hlavním městě Ankaře a dvou ministerstvech. Ankara již včera vydala 69 zatykačů na pracovníky kontrolního telekomunikačního úřadu a orgánu pro dohled nad kapitálovými trhy. Následně policie vyhlásila pátrání po 144 lidech včetně policistů, vojáků a prokurátorů

Dnešní akce je součástí pátrání po stoupencích hnutí duchovního Fethullaha Gülena, kterého Turecko označilo za strůjce loňského červencového pokusu o státní převrat.

Kromě zaměstnanců ankarské radnice má být zadrženo několik desítek pracovníků ministerstva pro hospodářský rozvoj a ministerstva školství, uvedla CNN.

Turecké úřady dnes rovněž oznámily, že za osm měsíců od nezdařeného převratu zabavily 879 podniků, případně převzaly jejich řízení prostřednictvím dosazeného správce. Opatření byla součástí razií proti údajným Gülenovým sympatizantům. Celková hodnota zabavených společností, v nichž pracuje 45.000 lidí, překračuje 11 miliard dolarů (260 miliard korun). Ve stejném období byl zakázán provoz 147 mediálních organizací.

Turecká policie včera provedla zátahy ve 42 provinciích. Dosud bylo podle úřadů zadrženo 35 lidí. Hledaní podle policie byli ve spojení s pomocí aplikace ByLock, která umí šifrovat telefonní hovory i textové zprávy. Zmíněný program turecká vláda považuje za jeden z komunikačních kanálů Gülenova hnutí.

Turecké úřady dosud kvůli neúspěšnému puči zadržely zhruba 49.000 lidí, vyšetřování jich ale čelilo více než 150.000. Zhruba 145.000 státních zaměstnanců, pracovníků bezpečnostních složek a vysokoškolských pedagogů přišlo kvůli údajnému napojení na Gülenovo hnutí o práci.

Témata:  Turecko Fethullah Gülen

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:14

Feri neuspěl s odvoláním, tříletý trest vězení za znásilnění platí

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy