Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zabili jsme "ministra války" Islámského státu Masrího, tvrdí Damašek

Islámský stát
Islámský stát
Foto: Reprofoto YouTube

Damašek - Východně od syrského Aleppa bylo zabito několik velitelů Islámského státu (IS) včetně "ministra války" této teroristické organizace. Syrská vládní vojska dnes podnikla sérii leteckých útoků na oblast na jihu země, která byla nedávno na návrh Ruska vyhlášena klidovou zónou.

Mezi 13 islamisty ze Saúdské Arábie a Iráku usmrcenými při armádní operaci byl údajně "ministr války" abú Musáb Masrí.

Předchůdce Masrího ve funkci vojenského velitele IS Umar Šíšání zahynul loni po zásahu amerického letectva. Vedení IS jeho smrt potvrdilo loni v červenci s tím, že Šíšání zemřel v bojích nedaleko iráckého Mosulu.

Armáda prezidenta Bašára Asada v polovině května získala po dvouměsíčních těžkých bojích kontrolu nad tamní leteckou základnou, kterou měli dosud v rukou radikálové. V bojích proti džihádistům ve východním Halabu obsadili vládní vojáci za pomoci spojeneckého Ruska 170 vesnic a měst.

Syrská vládní vojska dnes udeřila i na klidovou zónou. Oznámila to exilová Syrská organizace pro lidská práva (SOHR). Při nejméně 12 náletech bylo svrženo devět barelových bomb v provincii Dará částečně kontrolované povstalci. Armáda rovněž odpálila na povstalecké pozice dvě rakety.

Témata:  Islámský stát Sýrie

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 21:35

V dubnu došlo k celkovému zdražení většiny potravin

V dubnu došlo k celkovému zdražení většiny potravin, které pravidelně monitoruje Český statistický úřad (ČSÚ).

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy