Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump přiletěl do Bruselu, večer se zúčastní summitu NATO

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: The White House

Brusel - Americký prezident Donald Trump dnes krátce po 16:00 SELČ přiletěl do Bruselu. Rovnou zamířil do belgického královského paláce, kde ho přijme král Filip. Ve čtvrtek dopoledne bude šéf Bílého domu jednat s představiteli EU, odpoledne a večer se zúčastní summitu NATO, na němž povede českou delegaci prezident Miloš Zeman.

Kromě královského páru se Trump v královském paláci setká také s belgickým premiérem Charlesem Michelem. Přespat by pak měl zřejmě na americkém velvyslanectví.

Belgická policie chystá rozsáhlá bezpečnostní opatření. Uzavřené budou části města a přerušena doprava. Tisícům belgických policistů mají podle místních médií pomáhat i jejich kolegové z Nizozemska a Lucemburska.

Trump bude hlavní "atrakcí" čtvrteční schůzky spolu s novým francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem.

Trumpův přístup k EU i NATO byl v době nástupu do funkce velmi odtažitý, alianci označil za zastaralou a o Evropské unii a jejím fungování měl zřejmě jen mlhavou představu. V poslední době však svůj přístup k alianci změnil a ani unijní diplomaté už neočekávají štiplavý tón.

Do Belgie přiletěl Trump z Říma. Ve Vatikánu měl dnes audienci u papeže Františka, a završil tak cestu do středisek tří světových náboženství - muslimské Saúdské Arábie, židovského státu a vatikánského centra římských katolíků. Papež podle Vatikánu Trumpa vyzval, aby se stal "mírotvůrcem".

Témata:  Donald Trump NATO (Severoatlantická aliance) Belgie

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 19:49

Očkování za 50 let zachránilo přes 150 milionů životů, odhadla WHO

Za uplynulé půlstoletí se díky celosvětovému úsilí v oblasti očkování podařilo zachránit alespoň 154 milionů životů, uvedla ve středu Světová zdravotnická organizace (WHO). Experti zmínili, že největší přínos očkování je patrný u malých dětí. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy