reklama

Szydlová obvinila liberální opozici, že se snaží Polsko zničit tím, že podporuje migrační politiku EU a dokonce „postupuje ruku v ruce s těmi, kteří pozdvihli tuto zbraň proti Evropě, proti nám všem!".

„Polsko se nesmíří s žádným vydíráním od Evropské unie, nebudeme se podílet na šílenství bruselských elit," řekla šéfka vlády během parlamentní rozpravy, předcházející marnému pokusu menšinové opozice o odvolání ministra obrany. „To po dalším teroristickým útoku v Manchesteru chcete souhlasit s tím, aby Polsko bylo bezbranné?" tázala se opozice. „Nepřipustíme, aby polské děti nemohly bezpečně jít do klubu anebo do školy. Nenecháme se vydírat a nepodlehneme politické korektnosti," zdůraznila.

Opozice kritizovala premiérku, že se stává „polskou Marine Le Penovou", tedy krajní nacionalistkou. Jedna z opozičních stran ohlásila, že požádá etický výbor, aby premiérku potrestal napomenutím za „ostudné a ohavné" vyjádření spojující odvolávání ministra Antoniho Macierewicze s teroristickým útokem v Manchesteru.

„Tvrdit, že morálka, etika a evropská solidarita jsou pouze politickou korektností, není hodno předsedkyně polské vlády," řekla televizi TVN 24 poslankyně Monika Rosová. "Opakované lži vyvolávají obrovské obavy Poláků, z čehož má prospěch jedině tato vláda," zdůraznila.

Agentura AFP připomněla, že polský odpor proti bruselskému „vydírání" a „diktátu" posiluje podpora z dalších zemí visegrádské čtyřky, Česka, Maďarska a Slovenska, které kvóty na migranty rovněž odmítají.