Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nebudeme se podílet na šílenství bruselských elit, vzkazuje Polsko do Bruselu

Beata Szydlová, strana Právo a spravedlnost
Beata Szydlová, strana Právo a spravedlnost
Foto: pis.org.pl

Varšava - Polsko se v žádném případě nenechá vydírat a nepřistoupí na "šílenství bruselských elit", které chtějí zemi vnutit povinné kvóty na přerozdělování migrantů. Pouhé dva dny po útoku v Manchesteru to oznámila polská premiérka Beata Szydlová. Atentát si vyžádal nejméně 22 obětí, včetně manželského páru z Polska, Angeliky a Marcina Klisových z Darlowa na pobřeží Baltu.

Szydlová obvinila liberální opozici, že se snaží Polsko zničit tím, že podporuje migrační politiku EU a dokonce „postupuje ruku v ruce s těmi, kteří pozdvihli tuto zbraň proti Evropě, proti nám všem!".

„Polsko se nesmíří s žádným vydíráním od Evropské unie, nebudeme se podílet na šílenství bruselských elit," řekla šéfka vlády během parlamentní rozpravy, předcházející marnému pokusu menšinové opozice o odvolání ministra obrany. „To po dalším teroristickým útoku v Manchesteru chcete souhlasit s tím, aby Polsko bylo bezbranné?" tázala se opozice. „Nepřipustíme, aby polské děti nemohly bezpečně jít do klubu anebo do školy. Nenecháme se vydírat a nepodlehneme politické korektnosti," zdůraznila.

Opozice kritizovala premiérku, že se stává „polskou Marine Le Penovou", tedy krajní nacionalistkou. Jedna z opozičních stran ohlásila, že požádá etický výbor, aby premiérku potrestal napomenutím za „ostudné a ohavné" vyjádření spojující odvolávání ministra Antoniho Macierewicze s teroristickým útokem v Manchesteru.

„Tvrdit, že morálka, etika a evropská solidarita jsou pouze politickou korektností, není hodno předsedkyně polské vlády," řekla televizi TVN 24 poslankyně Monika Rosová. "Opakované lži vyvolávají obrovské obavy Poláků, z čehož má prospěch jedině tato vláda," zdůraznila.

Agentura AFP připomněla, že polský odpor proti bruselskému „vydírání" a „diktátu" posiluje podpora z dalších zemí visegrádské čtyřky, Česka, Maďarska a Slovenska, které kvóty na migranty rovněž odmítají.

Témata:  Polsko Beata Szydlová EU uprchlíci

Aktuálně se děje

30. dubna 2024 12:02

Jurečka: Bez důchodové reformy hrozí výrazné snížení důchodů nebo zvýšení daní

Bez důchodové reformy hrozí v budoucnosti buď výrazné snížení výše důchodů nebo zvýšení daní. Ministr práce Marian Jurečka zdůraznil, že navrhované změny, včetně navyšování důchodového věku nad 65 let, mají za cíl udržet propad systému penzí na úrovni jednoho procenta HDP, což odpovídá loňským hodnotám.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy