Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

NATO i nyní zásadní pro mír a bezpečnost světa, myslí si Trudeau

Justin Trudeau
Justin Trudeau
Foto: Facebook

Brusel - Kanadský premiér Justin Trudeau.se dnes v Bruselu sešel s generálním tajemníkem NATO Jensem Stoltenbergem. Prohlásil, že Severoatlantická aliance zůstává i v současnosti zásadní pro udržování míru a bezpečnosti ve světě.

Trudeau zdůraznil, že Kanada je spolehlivá spojenecká země. Připomněl, že její vojáci tvoří základ nového vícenárodního praporu v Lotyšsku, kde má asi 450 mužů a žen.

Kanadské stíhačky nyní hlídají nebe nad Islandem a kanadská vojenská loď je součástí alianční operace ve Středozemním moři. "V příštích letech a desetiletích chceme být nadále zemí v jádru aliance," prohlásil kanadský premiér.

Trudeau se dnes v Bruselu, stejně jako další šéfové států a vlád zemí NATO, účastní "minisummitu" svolaného v souvislosti s převzetím nového komplexu aliančního velitelství. NATO na schůzce rozhodne o svém zapojení do mezinárodní koalice bojující proti Islámskému státu.

Témata:  Justin Trudeau NATO (Severoatlantická aliance) Jens Stoltenberg

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy