Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Slovenský prezident Kiska vetoval zákon o posílení vlivu státu na ceny energií

Andrej Kiska, slovenský prezident
Andrej Kiska, slovenský prezident
Foto: prezident.sk **www.prezident.sk**

Bratislava - Slovenský prezident Andrej Kiska se postavil parlamentu a vetoval zákon, na jehož základě by vláda získala větší vliv na rozhodování energetického regulačního úřadu ÚRSO. Koalice má ve sněmovně dostatek hlasů, aby hlavu státu přehlasovala.

Kiska uvedl, že změny schválené parlamentem by výrazně zasáhly do nezávislosti ÚRSO a do rozhodování o cenách energií, což je v rozporu s pravidly EU. "Problémem je špatně formulovaná strategie, protichůdné cíle, konflikty zájmů, netransparentní pravidla a slabá kontrola regulovaných subjektů," konstatoval Kiska.

Zákon počítá například s tím, že se ministerstva hospodářství a životního prostředí stanou účastníky řízení při stanovování cen regulačním úřadem pro takzvané přirozené monopoly. Vůči rozhodnutí ÚRSO by se tak ministerstva mohla odvolat. Kromě toho by vedení úřadu nově měla jmenovat vláda, zatímco dosud tato pravomoc patří hlavě státu.

Návrh na úpravu pravidel rozhodování ÚRSO o cenách energií připravila vláda premiéra Roberta Fica po aféře ze začátku roku, kdy vyšlo najevo, že na základě rozhodnutí úřadu ohledně změn tarifů za distribuci elektřiny části odběratelům výrazně stoupnou náklady.

Tehdejší šéf ÚRSO Jozef Holjenčík po kauze rezignoval a úřad po tlaku vlády oznámil návrat tarifů na loňskou úroveň, a to zpětně k začátku letošního roku.

Témata:  Andrej Kiska Slovensko energetika

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.