Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kruté jednání irácké armády: Týrání a znásilňování pokračuje. Vojáci zachraňují civilisty, pak je krutě mučí

Irák
Irák
Foto: Pixabay

Bagdád - Obyvatelé Mosulu vyhlíželi irácké armádní jednotky s příslibem konce teroru, který ve městě nastolilo radikální hnutí Islámský stát. Nové informace ale ukazují, že pod radikály se jim možná žilo lépe. Vojáci totiž osvobozené civilisty krutým způsobem týrají a mučí.

V německém magazínu Der Spiegel vyšel článek, v němž byly zveřejněny fotografie zachycující mučení osvobozených vězňů obviněných z napojení na extremistickou organizaci Islámský stát (IS). Podle magazínu tak má docházet v částech města, která irácká vládní vojska osvobodila od vlivu radikálů.

Autorem záběrů je fotograf na volné noze, který chtěl původně natočit dokument o hrdinství iráckých sil bojujících proti IS v Mosul. Místo toho se podle vlastních slov stal svědkem toho, jak příslušníci elitní divize iráckého ministerstva vnitra vězně mučili, znásilňovali či týrali noži.

Elitní divize iráckého ministerstva (ERD) je jednou z iráckých vládních jednotek bojujících v Mosul. Představitelé jednotky tato obvinění ale popřeli tvrdí, že jde o pouhé výmysly.

Irácká vláda se ale rozhodla jednat a na základě článku celou věc prověří. Ministr vnitra Kásim Arádží nařídil vyšetřování příslušníků iráckých bezpečnostních sil, kteří údajně mučili, zabíjeli a zneužívali civilisty během vojenské operace zaměřené na osvobození Mosulu.

"Jednotlivci nebo jednotky, které nedodržují lidská práva a zneužívají oběti, musí být předmětem vyšetřování a musí být vůči nim vyvozena odpovědnost," uvedl vyslanec Washingtonu při mezinárodní koalici vůči IS Brett McGurk s odkazem na článek magazínu Der Spiegel.

Irácké ministerstvo vnitra se k celé věci blíže nevyjádřilo. Přislíbilo ale transparentní a spravedlivé vyšetřování celé kauzy a potrestání viníků, pokud se podezření z mučení vězňů potvrdí.

Témata:  Irák Islámský stát

Aktuálně se děje

17. května 2024 10:39

Belgický moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění premiéra De Crooa

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy