Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Přísné Japonsko: Žadatelé o azyl drželi hladovku, úřady se obměkčit nenechaly

Vlajka Japonska
Vlajka Japonska
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Tokio - Desítky cizinců, kteří žádají o povolení k pobytu v Japonsku, držely dvoutýdenní protestní hladovku. Mnozí z nich byli v Japonsku nabráni do práce na sklonku 80. let za takzvané bublinové ekonomiky. Nyní po nich úřady ale chtějí, aby se vrátili do svých domovských zemí.

Protest zahájilo 9. května 22 osob v tokijském imigračním detenčním centru, kde se k nim později přidalo dalších 48 zadržených. Hladovku následně podpořilo dalších 30 osob v obdobné zařízení v Nagoji.

"Zadržení v tokijském imigračním centru s hladovkou skončili, protože jejich duševní, fyzické i zdravotní podmínky se zhoršily," uvedl dnes Jejich zastánce Micuru Mijasako.

Hladovka jejich status ale nijak neovlivnila a petici žádající lepších podmínky v centrech a možnost žít v Japonsku s vízem úřady dokonce oficiálně nepřijaly.

V detenčních centrech po celém Japonsku zemi je zadrženo přes 1300 osob, nejčastěji pochází z Číny. Hladovky se účastnili lidé původem z Číny, Barmy, Filipín, Bangladéše, Pákistánu, Íránu, Ghany a Peru.

Mijasako vysvětlil, že uprchlíci i imigranti spadají v Japonsku pod jediný zákon, což vede k paradoxní situaci: někdo může být žadatelem o azyl a zároveň být vyhoštěn, protože nelegálně překročil hranice či žil v Japonsku. Popsal také nejasnou situaci, jíž migranti čelí: po nařízení o vyhoštění nastupují do detenčních center, odkud mohou být předběžně propuštěni. Jejich následné žádosti o azyl poté dlouho leží na stole a dříve než jejich schválení může přijít další nařízení o vyhoštění. Někteří z nich tento cyklus absolvovali už třikrát.

Témata:  Japonsko přistěhovalectví

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 9:47

Rusko podle Německa vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy