Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump není u médií oblíbený. Pozitivně o něm nemluví nikdo

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: ABC News

Washington - Německá televizní společnost ARD zveřejnila průzkum, který zkoumá, jak americká média o prezidentovi Spojených států Donaldu Trumpovi mluví. Z výsledků vyplývá, že převážně pozitivně o Trumpovi neinformuje ani jedno ze sledovaných médií. Největším počtem negativních zpráv o Trumpovi se může pochlubit televize CNN.

Průzkum, který provedla společnost Statista, zveřejnila německá televizní společnost ARD. Výzkumníci řešili, zda americká, ale i německá a britská média, informují o americkém prezidentu Donaldu Trumpovi převážně pozitivně nebo převážně negativně.

Výsledky zřejmě nejsou pro hlasitého odpůrce novinářů překvapením. Ze sledovaných médií o něm převážně pozitivně neinformuje ani jedno. Trump se na adresu novinářů, podobně jako český prezident, vyjadřuje taktéž spíše negativně. Dokladem může být i jeho imitování novináře s vážnou nemocí kloubů,  kterou Trump předváděl ve své předvolební kampani. 

Podle průzkumu mluví o Trumpovi nejkritičtěji americká stanice CNN. Pokud pomineme neutrální zprávy, tak ze zbylého množství pouze 7 procent zpráv informuje o Trumpovi pozitivně, 93 procent negativně. Stejné skóre vykazuje americký kanál NBC.

Nejméně kritiky musí americký prezident snášet ze zpravodajství televize Fox, která je tradičně spíše konzervativní a "více republikánská". V 52 procentech případů o Trumovi informuje negativně ve 42 procentech pozitivně. Velmi kritická je také stanice CBS a zpravodajství New York Times. Deník Washington post a Wall Street Journal jsou někdy mezi oběma krajními póly.

Co se týče Německa a Velké Británie, tak vůči Trumpovým krokům jsou více kritičtí Němci. Ti jsou dokonce kritičtější, než americká CNN. O Trumpovi informuje německá ARD pozitivně v pouhých dvou procentech případů. O něco lépe je na tom Trump v Británii. Britská BBC disponuje 22 procenty pozitivních zpráv o šéfovi Bílého domu, prestižní Financial Times už jen ve 14 procentech případů. Průzkum zkoumal zprávy za období od konce letošního ledna do konce dubna.

Témata:  Donald Trump výzkum The Washington Post média

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy