Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Problém vyřešíme, můžete se vsadit, komentoval Trump situaci kolem KLDR

Donald Tump
Donald Tump
Foto: Pixabay

Taormina (Itálie) - Americký prezident Donald Trump dnes v sicilské Taormině, kde se koná summit G7, označil Severní Koreu za "světový problém", který ale bude v určitém okamžiku vyřešen. Podle diplomatů budou šéfové sedmi velkých světových ekonomik hovořit i o situaci v Sýrii a Libyi a o válce v Afghánistánu.

"Moc na to myslíme... Je to velký problém, je to velký světový problém a bude to vyřešeno. V určitém okamžiku to bude vyřešeno. Na to si můžete vsadit," řekl podle agentury Reuters v rozhovoru s japonským premiérem Šinzóem Abem.

Jaderné a raketové testy KLDR mají být podle italských médií jedením z hlavních témat sicilského summitu. Trump dává opakovaně najevo, že Pchjongjang považuje za vážnou bezpečnostní hrozbu.

Jednání skupiny G7 bývá podle agentury Reuters neformální, což odpovídá Trumpovu založení. Američtí diplomaté se prý budou snažit dvoustranné schůzky zkrátit, aby udrželi Trumpovu pozornost.

Ani na Sicílii, stejně jako po celou dobu své devítidenní zahraniční cesty, prezident v rozporu s praxí většiny svých předchůdců nehodlá uspořádat tiskovou konferenci.

Ovzduší v Taormině poznamenává průběh čtvrtečního summitu NATO, při kterém prezident USA vyčinil spojencům za nedostatečné výdaje na obranu. Jeho výroky podle Reuters vnímá Evropa jako konfrontační; podle AP uštědřil Trump spojencům lekci, která byla přijata mrazivě.

Témata:  Donald Trump Severní Korea Šinzó Abe

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy