Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Řecku se zastavil čas, obyvatelé stávkují

Santorini, Řecko
Santorini, Řecko
Foto: Pixabay

Atény - Řekové dnes vstoupili do dvoudenní stávky. Nelíbí se jim další finanční zátěž, kterou podle nich přinesou chystané změny v důchodovém a daňovém systému.

Předlužené Řecko musí pro získání dalších miliard eur ze záchranného balíku prokázat, že úspěšně plní podmínky úvěrového programu. Atény doufají, že připravované změny důchodového a daňového systému, o kterých má podle Reuters v neděli hlasovat parlament, věřitele o řeckých pokrocích přesvědčí.

Řecko další peníze potřebuje. Ministr financí Euklidis Tsakalotos v minulých týdnech upozornil, že pokud nebude shoda do května, hrozí zemi bankrot.

Stávku svolaly největší soukromé a veřejné odbory v zemi. Podle agentury Reuters se zastavil provoz v docích, nefunguje veřejná doprava a státní úředníci spolu s novináři nepracují. "(Řecká vláda) se snaží dokázat euroskupině, že je dobrým studentem, přitom ale ničí řecký systém sociálního zabezpečení," uvedly odbory.

Témata:  Řecko stávka

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy