Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nechceme omezit protiruské sankce, ujišťuje Trumpův poradce

Donald Trump
Donald Trump
Foto: The White House

Taormina - Poradce Bílého domu Gary Cohn dnes naznačil, že americký prezident Donald Trump nemusí sdílet názory ostatních lídrů zemí G7 ohledně prodloužení sankcí proti Rusku kvůli jeho roli ve východoukrajinském konfliktu. Později ale své výroky upravil a uvedl, že Spojené státy neusilují o omezení západních sankcí proti Rusku, ale naopak by byly i pro jejich zpřísnění.

Cohn to uvedl na summitu nejvyspělejších ekonomik G7 v italské Taormině. „V tuhle chvíli nezastáváme žádné stanovisko," řeklnejprve Cohn novinářům. Trump podle něj „vyhodnocuje" budoucnost amerických sankcí vůči Rusku. Podle činitele bude Rusko důležitým tématem summitu.

„Neomezujeme naše sankce proti Rusku. Usilovali bychom případně o tvrdší postoj k Rusku. (Americký) prezident (Donald Trump) chce zachovat sankce a myslím si, že prezident dal jasně najevo, jak by Rusové mohli docílit zrušení sankcí," dodal později Cohn.

Optimismus ohledně jednotného přístupu zemí G7 k ukrajinské otázce se snažil dnes udržovat předseda Evropské rady Donald Tusk. V úvodu summitu vyjádřil naději, že skupina G7 potvrdí protiruské sankce, dokud nebudou zcela uplatněny minské dohody.

Změna v sankční politice vůči Rusku by představovala zásadní zlom v dosavadní politice Západu podporované předchozím americkým prezidentem Barackem Obamou. Ta konec ekonomických protiopatření podmiňovala řešením situace na východní Ukrajině, kde jsou stále aktivní proruští separatisté.

Témata:  Donald Trump Rusko protiruské sankce

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy