Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zesílíme sankce proti Severní Koreji, shodly se USA a Japonsko

Donald Trump
Donald Trump
Foto: Reprofoto YouTube

Taormina - Sankce proti Severní Koreji budou rozšířeny, dohodli se americký prezident Donald Trump a japonský premiér Šinzó Abe. Důvodem je další rozvoj  jaderných zbraní a balistických raket. Trump a Abe se věnovali problematice na okraj summitu zemí skupiny G7 v italské Taormině.

S odvoláním na prohlášení Bílého domu o tom informovala agentura Reuters. Pchjongjang v uplynulém roce provedl několik testů raket, což vyvolalo mezinárodní tlak na tvrdší ekonomické sankce, které mají KLDR k zastavení jejího zbrojního programu.

Sankce mají namířeny na „subjekty", které podporují rozvoj balistických raket a jaderný program Severní Koreje, uvedl Bílý dům. Obě země mají také posílit svou akceschopnost v oblasti obrany před vojenskou hrozbou ze strany KLDR.

Americký ministr zahraničí Rex Tillerson tento měsíc varoval, že Washington by mohl uplatnit sankce i vůči zahraničním společnostem, které pokračují v obchodu s Pchjonjangem. Vzhledem k tomu, že KLDR obchoduje hlavně přes Čínu, postiženy by pravděpodobně byly čínské firmy.

Washington je ale přesvědčen, že si Peking uvědomuje, že nikam nevedoucí diplomatické přesvědčování KLDR, aby ustoupila, že dlouhodobě neúnosné a že s dalšími sankcemi na úrovni OSN bude souhlasit.

Trump již dříve uvedl, že zabrání Severní Koreji, aby mohla zasáhnout Spojené státy raketou s jadernou hlavicí. Podle odborníků by Pchjongjang toho mohl být schopen někdy po roce 2020. Trump o tom před novináři při setkání s Abem hovořil jako o velkém světovém problému, který „musí být v určitém okamžiku vyřešen".

Témata:  Donald Trump Šinzó Abe Severní Korea

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:15

Zasedání Rady NATO – Ukrajina proběhne už v pátek, hlavním tématem bude protivzdušná obrana

Zasedání Rady NATO – Ukrajina, o které požádal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, se uskuteční v pátek. Zelenskyj by měl jednat s ministry obrany členských zemí Aliance, oznámil její generální tajemník Jens Stoltenberg.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy