Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Palestinští vězni v Izraeli drželi hladovku, po 40 dnech se dohodli s úřady

Věznice
Věznice
Foto: Pixabay

Praha - Po dohodě mezi zástupci vězňů a izraelskými úřady byla dnes ráno ukončena hladovka, kterou od poloviny dubna drželo několik stovek palestinských vězňů.

Dohoda mimo jiné zakotvila, že vězňům budou umožněny dvě návštěvy příbuzných za měsíc. Dosud za nimi rodinní příslušníci mohli jen jednou měsíčně.

K hladovce se 17. dubna připojilo původně asi 1500 vězněných Palestinců, dnes ji ukončilo 834. Protestní hladovku vyhlásil prominentní člen palestinské strany Fatah Marván Barghútí, který byl zatčen za svou roli při minulých protiizraelských povstáních v roce 2002. Později byl odsouzen za vraždu na pět doživotních trestů.

Zatímco mnozí Izraelci pohlížejí na vězněné Palestince jako na teroristy, na palestinských územích se v uplynulém měsíci a půl uskutečnilo několik generálních stávek na jejich podporu.

V současné době je v izraelských věznicích na 6000 Palestinců, mimo jiné za držení zbraní či útoky, při nichž zahynuli izraelští vojáci i civilisté. Mnohé Palestince ale Izrael zadržuje bez soudu, protože využívá zákona o terorismu, který umožňuje prodlužovat vazbu osobám považovaným za ohrožení bezpečnosti státu bez zahájení soudu.

Témata:  Izrael Palestina věznice

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy