Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Děsivé praktiky: Islámský stát dělal pokusy na lidech po vzoru nacistů

Bojovník Islámského státu
Bojovník Islámského státu
Foto: Wikimedia Commons

Mosul - Čím hlouběji pronikají irácké vládní jednotky do centra Mosulu donedávna ovládaného radikálním hnutím Islámský stát, tím větší hrůzy nacházejí. Zřejmě to nejhorší, čeho se Islámský stát zatím dopustil, našli vojáci v tamní univerzitě. Právě zde totiž radikálové prováděly experimenty na lidech, které si nezadají s nacistickými pokusy za druhé světové války.

Irácké jednotky při osvobozování jednoho z největších měst v zemi od vlivu Islámského státu zavítaly do areálu Mosulské univerzity. To, co tam objevily, jim ale vyrazilo dech.

Vojáci objevili dokumenty, které detailně popisují pokusy, které radikálové na lidech prováděli. Experimenty se měly odehrát na půdě univerzity a vzhledem ke své brutálnosti jsou přirovnávány k pokusům, které na lidech prováděli nacisté za války.

Podle The Times měli islamisté experimentovat s jedy a pesticidy. Používali chemikálie, které aplikovali na vězních a zkoušeli, jak na ně budou reagovat, jak moc budou trpět a jak rychle budou umírat. Pravost dokumentů potvrdila americká armáda a není tedy pochyb o tom, že se na univerzitě odehrála ohromná muka.

Pokusy, které radikálové uskutečňovali, trvali dlouhé tři roky. Nelze s určitostí říct, kolik vězňů bylo pokusům vystaveno, zřejmě se ale jedná o desítky, ne-li stovky.

Islámský stát podle dokumentů například podíval jedy lidem, které označoval za "pokusné králíky", v jídle. Jeden z mužů dostával deset dní stravu kontaminovanou jedem na krysy, z níž mu natekl mozek a trávicí ústrojí. Po deseti dnech muž zemřel.

Radikálové si mnuli ruce a označili pokus za úspěšný. Zvažovali také, že látku nasadí v některém z útoků, měla totiž vyřešit jejich "problémy". Testy ale probíhali i na jiných bázích.

Jinému z vězněných můžu napíchali islamisté do ruky sloučeninu na bázi nikotinu, o níž tvrdili, že k ní nemají protilátku. Muž upadl do bezvědomí a za hodinu zemřel.

Dostat se k podobným látkám přitom dnes není nic těžkého. V řadě zemí se dají legálně koupit a není obtížné je sehnat ani na území Spojených států.  

IS je násilím pověstný

Brutalita stoupenců Islámského státu je pověstná. Řezání hlav, znásilňování, shazování gayů ze střech vysokých budov. Ti, kteří řádění islamistů přežijí a skončí v zajetí, si asi ovšem často přejí, aby byli také po smrti.

Jednou z nejhorších zbraní je mučící nástroj přezdívaný létající koberec. Jde o jakousi dřevěnou lavici, která má na horním konci příčný trámek na přivázání rukou.

Trik je ovšem v tom, že "létající koberec" má uprostřed panty a dá se proto sklápět. Islamisté ho používají k bolestivému ohýbání páteře svých zajatců.

A když bolest nepřinutí zajatce mluvit, může napínání páteře dojít tak daleko, že se opora zad přelomí. Výjimkou nejsou ani polámaná žebra, která také nesnesou tlak vyvíjený tímto krutým mučícím nástrojem.

Nástrojem zvaným "hryzač" pro změnu radikálové vytrhávají vězňům z těla kusy masa, zaživa a při plném vědomí. Podle obětí způsobuje mučení nepředstavitelnou bolest, s níž se nedají srovnat ani kupříkladu porodní bolesti.

K mučení hryzačem se Islámský stát uchýil v Iráku, kde jsou povinnou výbavou každé ženy pytlovité kalhoty, rukavice a ponožky. Z domu se navíc místní dívky mohou vydat pouze v doprovodu mužského příbuzného.

Podle britského deníku Independent se ale situace vyostřuje a radikálové ve svých trestech přitvrzují, neposlušným ženám proto začali vytrhávat kusy masa z těla.

Hrůzy Islámského státu vynášení na světlo světa irácké jednotky, které osvobozují další části Mosulu. Nově se do bojů zapojí i Severoatlantická aliance (NATO), která se jako celek stane součástí mezinárodní koalice bojující v Iráku a Sýrii s islamisty.

Témata:  Islámský stát Irák chemické zbraně

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.